Тарпан Руслан Серафимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарпан Руслан Серафимович
Народився 14 серпня 1971(1971-08-14) (52 роки)
Одеса, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
 СРСР
Діяльність підприємець, меценат, підприємець
Alma mater Одеський національний економічний університет

Тарпан Руслан Серафимович — одеський підприємець, депутат Одеської міської ради кількох скликань[1], засновник групи компаній «Інкор», ініціатор і меценат відновлення Катерининської площі в Одесі.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 14 серпня 1971 року в Одесі.

Навчався в загальноосвітній школі № 38.

З відзнакою закінчив Одеський інститут народного господарства за спеціальністю «Економіст з праці».

У 1997 році — захистив кандидатську дисертацію «Управління діяльністю будівельної організації як об'єкта інвестування».

У 1990 році обраний депутатом Київської районної ради м Одеса.

З 1993 року працює на керівних посадах в будівельних організаціях міста.

З 1994 року — депутат Одеської міської ради кількох скликань.

У 1997 році — заснував інвестиційно-будівельний холдинг «Інкор-груп».

Виховує трьох дітей.

Діяльність[ред. | ред. код]

У 2003—2004 рр. компанія «Інкор» провела реконструкцію одного з найстаріших ринків міста — «Старокінний». Територія ринку була розширена. При цьому вперше в історії міста 220 сімей одеситів, які проживають в старих аварійних будинках, розташованих навколо «Старокінного», отримали житло за кошти інвестора. При реконструкції збережено унікальний великий ринок «Старокінний».

У 2010 р Руслан Тарпан став активним лобістом відновлення муніципальної програми по збереженню історичного центру Одеси. В рамках програми відреставровано історичні будинки, загальною площею фасадів 39 тис. кв. метрів. Разом з фасадами відновлені покрівлі та перекриття будівель. Серед відновлених будівель — будинок Бабеля, та інші.

Готель у стилі модерн «Велика Московська» (1904 г.) був реконструйований до 170-річчя архітектора Льва Влодека в максимально автентичному вигляді. Робота в віденських і Одеських архівах велася протягом багатьох місяців. В результаті на загальній площі реконструкції 7,5 тис. кв. метрів була відтворена 21 тисяча ліпних елементів.[2]

У 2007 році на особисті кошти сім'ї Р. Тарпана був здійснений меценатський проект по відновленню історичної спадщини міста: відтворений пам'ятник «Засновникам Одеси» на Катерининській площі.

В архівах Санкт-Петербурга і Одеси знайшли оригінали документів проекту будівництва монумента, датовані 1893—1899 рр. Протягом дев'яти місяців проведено роботи по відтворенню центральної фігури пам'ятника. У них взяли участь історики, вчені одеських вузів, скульптори та інженери. Подія неоднозначно сприймалася громадськістю — відкриття монумента переносилося через акції противників відтворення монумента. Також було проведено благоустрій, освітлення та озеленення площі[3].

Катерининська площа, чий архітектурний ансамбль, разом з пам'ятником «Одеса-порт», в 1901 році отримав Золоту медаль на Всесвітній виставці в Парижі, знову стала візитною карткою міста.

Руслан Тарпан став ініціатором і двигуном проекту комплексної реконструкції найстарішого медичного закладу міста — «Міської інфекційної лікарні». У 2001 р були капітально відремонтовані корпуси дитячого та реанімаційного відділення на 160 ліжок. У 2006 р повністю відтворена з руїн бактеріологічна лабораторія інфекційної лікарні. Була побудована нова котельня, пральня та інші елементи інфраструктури лікарні. У 2015 р. Президент Петро Порошенко брав участь у відкритті спеціального боксованого корпусу на 40 місць — він зроблений так, що виключається можливість внутрішньо лікарняного інфікування[4][5][6][7].

Інфраструктурний проект «Глибоководний випуск стічних вод» компанії «Інкор» вирішує проблему неблагополучного екологічного стану одеської затоки, Хаджибейського лиману і збільшеного за останні десятиліття навантаження на зливну та господарсько-побутову каналізацію центральної і Північної частини міста.

За чинним законодавством (СаНПиН[8] «Санітарні правила і норми охорони прибережних вод морів від забруднення в місцях водокористування», скидання стічних вод не може здійснюватися ближче, ніж за 2 морські милі (3 704 м). Зараз госппобутові стоки з СБО «Північна» в порушення діючих норм СанПіН скидаються на відстані 300 м від берега в море.

Проекти такого масштабу не реалізовувалися раніше в Україні. При цьому практика глибоководних випусків[en] підтверджена їх успішним функціонуванням в м Брайтон (Велика Британія), Гдиня (Польща), Біоград-на-Мору (Хорватія), Тетаун (Марокко), Т'Баркат (Мальта), Інверклайд (Шотландія) та ін[9].

Розслідування діяльності[ред. | ред. код]

У червні 2017 року Руслана Тарпана оголосили в національний розшук, а в серпні 2021 – в міжнародний. Слідчі також направили запит про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Об’єднаних Арабських Еміратів — країни, де мешкав Тарпан.За даними слідства, компаніям, афільованим з Тарпаном, вдалося легалізувати понад 200 млн грн, попередньо привласнених з бюджету під час будівництва глибоководного випуску в Одесі [10].

У грудні 2021 року Київський районний суд Одеси обрав Руслану Тарпану запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За даними слідства, у 2010-2012 роках члени організованої злочинної групи під керівництвом колишнього депутата, зловживаючи службовим становищем, із використанням підроблених документів та ряду підконтрольних організатору юридичних осіб, завищили об’єми, вартість матеріалів та робіт при будівництві об’єкту «Глибоководний випуск» в акваторії Чорного моря, тим самим заволодівши понад 244 мільйонами гривень бюджетних коштів[11].

У липні 2022 року стало відомо, що Одеська обласна прокуратура внесла Руслана Тарпана у список осіб, що переховуються від правосуддя, і намагається екстрадувати його в Україну[10].

За інформацією начальника південного відділу Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка, колишній депутат Одеської міськради Руслан Тарпан імовірно тісно пов’язаний з російськими спецслужбами та має зв’язок з бізнесом країни-агресора[12].

За даними ЗМІ, станом на осінь 2022 року Тарпан міг переховуватись від правосуддя в Російській Федерації[13].

На початку листопада 2022 року стало відомо, що Консул України в Дубаї (Об’єднані Арабські Емірати) Олександр Хом’як посвідчував копію довіреності для представника ексдепутата Одеської міської ради Руслана Тарпана, який підозрюється у розкраданні держкоштів та на момент посвідчення вже розшукувався МВС[14]. Про це йдеться в ухвалі суду[15].

Також у листопаді 2022 року ЗМІ з посиланням на постанову Окружного адмінсуду Києва повідомили, що одеський ексдепутат та бізнесмен Руслан Тарпан, який має статус підозрюваного та розшукуваного в Україні, через українські суди намагається стати власником радянського авто епохи Сталіна[16].

Нагороди, звання, заслуги[ред. | ред. код]

У 2015, 2016 роках лауреат рейтингу «Сто впливових одеситів» благодійного фонду «Журналісти за демократію».[17][18]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 лютого 2017. Процитовано 23 січня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Реконструкция «Большой Московской» возобновилась: на крышу отеля взлетели грифоны.
  3. Памятник Екатерине в Одессе откроют в субботу.
  4. Новый дом Руссова и больница XXI века. Что будет с одесскими памятниками архитектуры.
  5. Президент и министр открыли новый корпус Одесской инфекционной больницы (ФОТО).
  6. В Одессе презентовали проект реконструкции городской инфекционной больницы. Теперь она будет социальной.
  7. Екатерининскую площадь в Одессе завершат реконструировать в конце октября.
  8. № 4631-88.
  9. pipelife. Lengste rørslep noensinne gjennom Bosporos. www.pipelife.no (норв.). Процитовано 14 лютого 2019.
  10. а б лист», ГО «Зелений (22 липня 2022). Одеські прокурори намагаються екстрадувати в Україну Руслана Тарпана. «Зелений лист» (укр.). Процитовано 3 січня 2023.
  11. Справа «Глибоководного випуску»: Суд заочно взяв під варту колишнього депутата Одеської міської ради. Одеська обласна прокуратура. Процитовано 3 січня 2023.
  12. Одеський ексдепутат Руслан Тарпан тісно пов’язаний з російськими спецслужбами - історик. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 3 січня 2023.
  13. Бізнесмен-утікач Тарпан, що спричинив екологічну кризу в Одесі, може переховуватися у рф - ЗМІ. Апостроф. Процитовано 3 січня 2023.
  14. Консул України в Дубаї посвідчував довіреність від Тарпана в той час, як останній вже був у всеукраїнському розшуку. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 3 січня 2023.
  15. Єдиний державний реєстр судових рішень. reyestr.court.gov.ua. Процитовано 3 січня 2023.
  16. Скуратов, Малюта (9 листопада 2022). Одеський ексдепутат через суд вимагає повернути колекційне авто. 368.media (рос.). Процитовано 3 січня 2023.
  17. В рейтинге «100 влиятельных одесситов» первые места разделили политики, бизнесмены и силовики - ИА «Одесса-медиа». odessamedia.net (рос.). Процитовано 11 лютого 2019.
  18. «100 влиятельных одесситов» - ИА «Одесса-Медиа». odessamedia.net (рос.). Архів оригіналу за 8 травня 2017. Процитовано 11 лютого 2019.