Теудебальд (герцог Баварії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теудебальд I
Народився невідомо
Помер бл. 719
Національність бавари
Діяльність аристократ
Титул герцог Баварії
Термін 716—719 роки
Попередник Теодон II
Наступник Теудеберт
Грімоальд II
Конфесія католицтво
Рід Агілольфінги
Батько Теодон II
Мати Фолхайд
Брати, сестри Грімоальд II, Теудеберт і Тассілон II
У шлюбі з Вальтрата
Більтруда

Теудебальд або Теобальд (*Theudebald, Theodoalt д/н —15 жовтня бл.719) — герцог Баварії у 716719 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Агілольфінгів. Молодший син Теодона II, герцога Баварії, та Фолхайд. Про його дату народження нічого невідомо. Перша згадка про Теудебальда в середньовічних джерелах датується першим десятиліттям VIII століття. Згідно з однією з баварських хронік середини XIII століття, Теудебальд надавав підтримку християнському місіонеру Корбініану в християнізації жителів Фрайзінгу і околиць.

Йомірно, з 711 року Теудебальд керував Пассау як намісник свого батька. Після того як незадовго до 715 року Теодон II знову розділив свої володіння між синами, Теудебальд отримав місто Ратіборна (сучасний Регенсбург) і його околиці.

Після смерті батька між 716 та 718 роками отримував титул герцога та став правити областю Ратіборна. Втім невдовзі вступив у конфлікт зі своїми братами Теудебертом, Грімоальдом II, Тассілоном II.

Проти Теудебальда на боці брата Теудеберта виступив Лютпранд, король лангобардів. Про рік та особливості військової кампанії достеменно невідомі. Водночас мав конфлікти з герцогами Тюрингії, про їх підсумки також замало відомостей.

День смерті Теудебальда — 15 жовтня — згадано у поминальній книзі Регенсбурзького собору. Проте рік смерті в середньовічних джерелах не вказано. Сучасні історики датують кончину герцога Теудебальда близько 719 роком. За деякими даними, незадовго до цього він був вигнаний своїм братом Тассілоном II з Ратіборни. Точно невідомо, наскільки була пов'язана смерть Теудебальда і померлого в один час з ним його брата Тассілона II з міжусобицями серед Агілольфінгов. Після смерті Теудебальда і Тассілона II їх володіння були розділені між іншими братами — Теудебертом і Грімоальдом II.

Родина[ред. | ред. код]

Першим шлюбом був одружений з Вальтратою. Про них як про подружжя згадується в «Зальцбурзькій книзі побратимів», що датується 784 роком. На підставі ономастичних відомостей вважається, що Вальтрата походила зі знатної баварської родини. У той же час існують свідчення про те, що Вальтрата могла бути дружиною його брата Тассілона II.

Другою дружиною Теудебальда була знатна баварка Більтруда (або Пілітруда). Про їхній шлюб також згадується в «Зальцбурзькій книзі побратимів». Після смерті Теудебальда Пілітруда стала дружиною його молодшого брата Грімоальда II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wilhelm Störmer: Die Baiuwaren. Von der Völkerwanderung bis Tassilo III. 2. Auflage. Beck, München 2007, ISBN 978-3-406-47981-6.