Топіарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чагарникова скульптура (топіарі) — фігурна стрижка дерев і чагарників, або скульптури з моху і металевого каркаса. Одне з найстаріших садово-паркових мистецтв. Майстри топіарі можуть надавати рослинам різні форми, наприклад тварин, архітектурних споруд, людей і т. ін.

Англійське слово «topiary» походить від грец. τόπος — місце. Воно позначає візерункові або уявні фігури для ландшафту. У латинській мові topiarius означало «садівник», topiaria — садівниче мистецтво.

Європейський топіарі бере свій початок з часів Римської імперії. В Японії під топіарі увазі мистецтво бонсай. У період Ренесансу в Європі стали з'являтися сади, в яких рослини були виконані у формі куба, кулі, піраміди, моделі дерев, форми зображують людей, тварин та інші об'єкти. Топіарі в той час був широко представлений в Версалі. Топіарі був також широко поширений в Голландії, і звідти мода на топіарі з 1660 року прийшла до Англії, де отримала потужний розвиток.

Сучасне використання топіарі можливе навіть на приватній ділянці, завдяки недорогим матеріалам та власноруч зробленим скульптурам.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Створення топіарі з моху та металевого каркаса.