Угорська вижла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Угорська вижла
Походження Угорщина Угорщина
Характеристики
Зріст самців 58—64 см
Зріст самиць 54—60 см
Вага самців 25—27 кг
Вага самиць 20—25 кг
Тривалість життя 12—14 лет
Класифікація МКФ:
Секція Угорщина Угорщина
FCI 57
Стандарти породи
FCI [7 стандарт]
AKC [Sporting стандарт]
CKC стандарт
KC [Gundog стандарт]
Пес свійський (Canis lupus familiaris)

Вижла, угорська короткошерста вижла, угорська лягава ( угор. magyar vizsla ) - порода мисливських собак .

Походження[ред. | ред. код]

Предки сучасних угорських лягавих були відомі ще з X століття - найімовірніше, вони з'явилися на території Карпат з мадярськими кочовими племенами. Вижла протягом багатьох років були фаворитами угорської знаті. Ці собаки мали яскравий рудо-золотистий окрас.

Завдяки своєму тонкому нюху вижла чітко і швидко працює по сліду. Крім того, до мисливських достоїнств цієї собаки можна віднести витривалість, відмінну стійку, уміння адаптуватися до складних погодних умов і практично будь-якій місцевості: вижла працює однаково добре як на пересіченій місцевості, так і в заростях болотних рослин.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Традиційне забарвлення угорської вижли - рудувато-золотистий і його різні відтінки. Небажані червонуватий або темно-коричневий тони. При цьому допускається невелика біла пляма на грудях. Що стосується структури вовни - існує два різновиди угорської вижли: жорсткошерста й короткошерста. У жорсткошерстої вижли шерсть довша і більш жорстка на дотик, вона не так щільно прилягає до тіла. У короткошерстих - шерсть коротка, гладка, густа і щільноприлегла.

Колір носа, подушок лап і кігтів обов'язково повинен збігатися з забарвленням шерсті. Це є характерною ознакою угорської вижли, що відрізняє породу від інших, схожих за забарвленням собак, таких як родезійський ріджбек, у яких ніс і подушки лап - чорні.

Угорська вижла - витончений і стрункий собака, що володіє м'язистою статурою, але виглядає при цьому дуже граційно та елегантно. Це собака середніх розмірів: його висота в холці становить від 54 до 64 см [1], а вага - 20-27 кг [2] . У угорського лягавого собаки глибокі і широкі груди, міцний поперек і сильні кінцівки.

У вижли суха голова з мордою прямокутної форми, низько посаджені висячі вуха, закруглені на кінцях, карі або ж темно-карі очі.

Характер[ред. | ред. код]

Доброзичлива і ласкава вижла легко сходиться з людьми. У сім'ї вона, як правило, вибирає собі одного господаря. Угорська вижла - дуже енергійний і рухливий собака, він рідко перебуває в стані повного спокою. У повсякденному житті вижла потребує активних занять.

Це зазвичай дуже спокійні та врівноважені собаки, вони рідко проявляють агресію, за ставленням до більшості людей доброзичливі. Віддані своїм господарям і готові захистити їх у будь-який момент. Відважний та розумний собака, що з легкістю піддається дресируванню. Але, як і з іншими собаками, у процесі навчання слід пам‘ятати, що застосування агресії чи фізичної сили до собаки лише створюватиме проблеми в майбутньому, адже емоційний стан собаки безпосередньо впливатиме на розуміння й правильне виконання команд. На нього можна вплинути лише за допомогою терпеливості та й уважного ставлення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. RÖVIDSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA (57) (PDF) (англ.). Federation Cynologique Internationale. Процитовано 27 жовтня 2019.
  2. Vizsla (англ.). American Kennel Club. Процитовано 27 жовтня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]