Фаділа Блалі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фаділа Блалі
Громадянство українське
Діяльність винахідниця

Фаділа Блалі - українська винахідниця, учасниця МАН. У 2011 році МАН визнав її найкращим винахідником року.

Винахід

[ред. | ред. код]

[1]

"У дитини кістки як хрящі – вони дуже м’які і їх пошкодити дуже легко. Моя скоба, завдяки тому, що вона має гострі кінці, легко встановлюється в дитячу кістку. Потім вона розсмоктується через деякий час і в принципі ніяких слідів операції», - пояснила юна винахідниця."

За кілька років до випускних класів, юна винахідниця була свідком перелому стегнової кістки в немовляти під час пологів, через що дитині робили складну операцію у два етапи з імплантантом. Тоді дівчинка замислилася: як можна полегшити страждання новонароджених у такій ситуації? Передившись матеріали та проаналізувавши закордонний досвід, вона дізналася, що у багатьох країнах такі імплантати виготовляють із полімерних матеріалів, які розсмоктуються в організмі, тому не потребують видалення. Однак подібні операції проводяться лише в дорослих людей. В Україні на таку операцію відважилися лише один раз,оскільки полімери - дорогі матеріали, харківські лікарі. Дорослий пацієнт швидко одужав, а місце перелому не визначив навіть рентген. Фаділу виготовила оригінальну полімерну скобу спеціально для немовлят. Вона має невеликий розмір і містить кількість лікувальної речовини, яка не зашкодить дитячому організму. Залежно від віку дитини та пропорцій тіла, розмір та форма скоби будуть різними. [2][3]

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. http://man.gov.ua/ua/news/academy_news/travmovanikh-nemovlyat-ryatuvatimut-polimerami[недоступне посилання]
  2. Школярка виготовила засіб для лікування переломів у немовлят. УНІАН. 24 січня 2012. Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 8 червня 2021.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 26 червня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)