Франческа Тиссен-Борнеміза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франческа Тиссен-Борнеміза
Народився 7 червня 1958(1958-06-07) (65 років)
Лозанна, Швейцарія
Країна  Австрія
Діяльність кураторка, колекціонерка мистецтва, колекціонерка
Alma mater Школа мистецтв Святого Мартіна
Членство St Moritz Tobogganing Clubd
Титул baroness[d] і ерцгерцогиняd
Рід Родина Тіссенd
Батько Барон Ханс Генріх Тиссен-Борнеміза
Мати Фіона Кембел-Вольтер
У шлюбі з Карл фон Габсбурґ
Діти Елеонора
Фердинанд
Глорія
Нагороди
Благородний орден Зоряного хреста
IMDb ID 2100206

Франческа Тиссен-Борнеміза або Франческа фон Габсбурґ-Лотрінґен (нім. Francesca von Habsburg-Lothringen; 7 червня 1958(19580607)) - європейська аристократка, колекціонер мистецтва та колишня дружина Карла фон Габсбурґа, голови імператорського Будинку Габсбурґ-Лотаринґен.

Біографія[ред. | ред. код]

Франческа Анна Долорес Фрейн Тиссен-Борнеміза де Казон (нім. Francesca Anne Dolores Freiin Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva) народилась в родині відомого європейського аристократа та мецената, барона Ганса Генріха Тиссен-Борнеміза та його третьої дружина, моделі Фіони Френсіс Елейн Кемпбел-Вольтер.

Навчалась в школі Le Rosey у Швейцарії. У вісімнадцять років вступила в Школу мистецтв Святого Мартіна в Лондоні, але залишила після двох років. Працювала актрисою, співачкою та моделлю. Мешкала в Англії, Нью-Йорку та Лос-Анджелесі, пізніше переїхала до Лугано, щоб стати куратором колекції творів мистецтв свого батька.

Під час війни Сербсько-хорватської війни 1991-1995 рр. вона відвідала Хорватію, щоб допомогти захистити культурну спадщину країни, зберегти твори мистецтва та допомогти відновити церкви і картини, пошкоджені під час боїв.

31 січня 1993 року в Базиліці Маріацелль одружилась зі спадкоємцем титулярного імператора Австро-Угорщини, короля Богемії, Хорватії, Галичини та Волині Карлом фон Габсбурґом. Цей шлюб одержав династичний дозвіл його батька Отто фон Габсбурґа, як голови Габсбурзького дому.

У Карла і Франчески народилось троє дітей:

Карл і Франческа розлучилися в 2003 році.

Бере участь у художніх виставках, 2002 року заснувала Фонд сучасного мистецтва Тіссен-Борнеміза у Відні Австрія, створила власну колекцію мистецтва з більш ніж чотирма сотнями сучасних витворів відео та цифрового мистецтва. Володіє резиденцією в Порт Антоніо, Ямайка.

Джерела[ред. | ред. код]