Філофобія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Філофобія — страх закохатися чи мати якусь прив'язаність до людини. Для людини з філофобією великий ризик бути емоційно прив'язаною до когось, або бути закоханою. Часто спостерігається в релігіях. Причина цього є, скоріше за все, пережита втрата коханої людини з різних причин, частіше через розлуку. Розвивається цей страх через побоювання повторити те саме, особливо коли це часто призводило до втрати самооцінки, погіршення загального здоров'я людини, втрати мети життя. Як правило, філофобія триває недовго, але, залежно від стадії пережитого стресу, може розвиватися хронічна філофобія.

У випадку, якщо людина вийшла зі стресу та переживань після втрати, вона «знайшла» себе у цьому світі та в неї з'явилася філофобія, в неї можуть атрофуватися деякі можливості відчуттів, вона перестане сприймати заклик до відносин так як є, в неї може з'явитися егоїстичний стиль життя. Також може розвинутися нарцисизм.

У найгіршому випадку це може спричинити падіння самооцінки, острах людей протилежної статті, іноді можливий летальний випадок у випадку самогубства, якщо не проконсультуватися у психолога чи психотерапевта.

Див. також

[ред. | ред. код]