Чемпіонство Сполучених Штатів WWE

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чемпіонство Сполучених Штатів WWE
Вигляд пояса чемпіона Сполучених Штатів WWE зі стандартними боковими платами (2020–дотепер)
Деталі
Чинний чемпіон Лоґан Пол
Дата виграшу 4 листопада 2023
Дата заснування 1 січня 1975
Належить Jim Crockett Promotions
(1975–1988)
WCW
(1988–2001)
WWE
(2001, 2003–дотепер)
Бренд SmackDown
Попередні назви
  • Чемпіонство Сполучених Штатів NWA у важкій вазі (Середньоатлантичні штати)
    (1975—1981)
  • Чемпіонство Сполучених Штатів NWA у важкій вазі (Беззаперечне)
    (1981—1991)
  • Чемпіонство Сполучених Штатів WCW у важкій вазі
    (1991—2001)
  • Чемпіонство Сполучених Штатів WCW
    (2001)
  • Чемпіонство Сполучених Штатів WWE
    (2003–дотепер)

Чемпіонство Сполучених Штатів WWE (англ. WWE United States Championship) — титул в американській федерації професійного реслінгу WWE, належить бренду SmackDown. Разом з Інтерконтинентальним титулом, який належить бренду Raw, є одним з двох другорядних титулів в компанії.

Історія[ред. | ред. код]

Перший чемпіон — Харлі Рейс

Титул чемпіона Сполучених Штатів був створений в федерації реслінгу «Mid-Atlantic Championship Wrestling» (MACW) як регіональний титул «чемпіона Сполучених Штатів у важкій вазі». Харлі Рейс став першим чемпіоном 1 січня 1975 року.[1] Згодом титул замінив чемпіонство Сполучених Штатів NWA у важкій вазі Середньоатлантичних штатів, як найпрестижнішого в федерації. Промоушен National Wrestling Alliance (NWA) визнавав лише титул чемпіона світу у важкій вазі, не було єдиного беззаперечного чемпіона Сполучених Штатів, а регіональні федерації, що підпорядковувалися NWA, визнавали свої власні версії титулу і чемпіона. Це змінилося, однак, в січні 1981 року, коли територія NWA розташовувалася в Сан Франциско, остання федерація за межами Середньоатлантичних штатів, яка визнавала лише свого чемпіона Сполучених Штатів, була закрита.

Титул залишився головним в Середній Атлантиці до 1986 року, коли MACW отримала контроль над чемпіонством NWA у важкій вазі. Титул Сполучених Штатів тоді став другорядним у федерації. В листопаді 1988 року, Тед Тернер викупив компанію і перейменував її на «World Championship Wrestling» (WCW), титул продовжили використовувати як другорядний. WCW почала відштовхуватися від NWA, змінивши назву титулу на «чемпіон Сполучених Штатів WCW у важкій вазі» в січні 1991 року.

В березні 2001 року, «World Wrestling Federation» (WWF) викупила WCW. Титул перейшов у власність WWF і на період сюжету «Вторгнення» продовжував іменуватися, як «чемпіон Сполучених Штатів WCW» на шоу WWF. На Survivor Series того ж року, титул було об'єднано з титулом Інтерконтинентального чемпіона — тоді чемпіон Сполучених Штатів WCW Едж переміг Інтерконтинентального чемпіона WWF Теста. Титул чемпіона Сполучених Штатів був скасований.

У липні 2003 року, після поділу на бренди, титул був відновлений, як «чемпіон Сполучених Штатів WWE» генеральним менеджером бренду SmackDown Стефані МакМен, як другорядний титул для синього бренду. Едді Герреро став першим чемпіоном вже в WWE, вигравши турнір на Vengeance, в фіналі якого переміг Кріса Бенуа. Це відбулося незабаром після того, як Інтерконтинентальний титул відновили для бренду Raw. Після закінчення першого поділу на бренди 29 серпня 2011 року, титул чемпіона Сполучених Штатів міг розігруватися на обох брендах.

У 2015 році, WWE представила оновлену версію свого Великого шолома, в якій чемпіонство Сполучених Штатів стало обов'язковим для отримання цього досягнення. В серпні того ж року, на SummerSlam, чемпіон WWE Сет Ролінс переміг чемпіона Сполучених Штатів Джона Сіну в матчі за обидва титули і став першим, кому вдалося одночасно володіти ними. Ролінс протримав обидва титули місяць, поки не програв чемпіонство Сполучених Штатів Сіні у матчі-реванші на Night of Champions.

Визначення бренду[ред. | ред. код]

Після відновлення титулу Сполучених Штатів у 2003 році, він належав бренду SmackDown. Поділ на бренди тривав до 29 серпня 2011, та був повернений 19 липня 2016 року. Нижче список переходу титулу чемпіона Сполучених Штатів між брендами Raw, SmackDown, та ECW.

Кольори

Титул перейшов на бренд Raw.

Титул перейшов на бренд SmackDown.

Титул перейшов на бренд ECW.
Дата переходу Примітки
27 липня, 2003 Титул чемпіона Сполучених Штатів був відновлений і став ексклюзивним для SmackDown.
23 червня, 2008 Метт Харді перейшов на бренд ECW, разом з титулом.
20 липня, 2008 Шелтон Бенджамін став новим чемпіоном і повернув титул на SmackDown.
13 квітня, 2009 Чемпіон Сполучених Штатів Монтел Вонтевіус Портер перейшов до Raw на «Драфті 2009».
26 квітня, 2011 Внаслідок «Драфту» в 2011, чемпіон Шеймус перейшов на SmackDown.
1 травня, 2011 Кофі Кінгстон став новим чемпіоном, а титул перейшов на Raw.
29 серпня, 2011 Кінець першого поділу на бренди.
Чемпіон Сполучених Штатів може виступати на обох брендах.
19 липня, 2016 Повернення поділу на бренди.
Чемпіон Сполучених Штатів Русев перейшов до Raw на «Драфті 2016».
11 квітня, 2017 Кевін Оуенс з титулом відправився на SmackDown після Драфту.
16 квітня, 2018 Джиндер Махал з титулом відправився на Raw після Драфту.
17 квітня, 2018 Джефф Харді переміг Махала і в другий день Драфту був відправлений на SmackDown.
22 квітня, 2019 Самоа Джо з титулом відправився на Raw після Драфту.
8 травня, 2023 Остін Тіорі з титулом відправився на SmackDown після Драфту.

Чемпіони[ред. | ред. код]

Першим чемпіоном став Харлі Рейс. З того часу титулом володіли 81 різних чемпіонів. Рік Флер володіє рекордом за кількістю здобутих титулів — 6 разів.[1] Найдовше титулом володів Лекс Люгер, який тримав титул 523 дні. Найкоротше титулом володів «Льодяна брила» Стів Остін — приблизно 5 хвилин. Дін Емброус володів титулом найдовше в WWE — 351 день. Букер Ті і Сет Ролінс єдині, хто одночасно були чемпіонами Сполучених Штатів і головними чемпіонами. Лекс Люгер і Голдберг були чемпіонами Сполучених Штатів, коли виграли головний титул, але потім зробили його вакантним. Брет Гарт став найстарішим чемпіон в історії, здобувши титул у віці 52 років.

На випуску шоу WCW Saturday Night 6 квітня 1991 року, Нікіта Колофф «знищив» класичний пояс чемпіона Сполучених Штатів у важкій вазі 80-х років у післяматчевій бійці з Лексом Люгером, який тоді був чемпіоном четвертий раз. Після цього, Люгер залишився без чемпіонського пояса, поки не було створено новий, що використовувався у WCW до його закриття в березні 2001 року і в WWE до злиття з Інтерконтининтальним титулом. У період перебуванням титулу в WCW і WWE, він ставав вакантним 20 разів.

Під час свого третього володіння титулом чемпіона Сполучених Штатів, Джон Сіна використовував власну версію пояса — «спінер». На епізоді SmackDown
3 березня 2005, Сіна програв титул Орландо Джордану. Уже у наступному випуску SmackDown Джон «Бредшоу» Лейфілд «знищив» пояс Сіни і повернув попередній вигляд, який використовується і досі.

Чинний чемпіон — Лоґан Пол, який вперше здобув цей титул. Він переміг Рея Містеріо на Crown Jewel (2023), 4 листопада 2023 року в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б WWE United States Championship Title History. WWE. Архів оригіналу за 15 квітня 2012. Процитовано 2 січня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]