Theraps

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Theraps

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Губаневидні (Labroidei)
Родина: Цихлові (Cichlidae)
Підродина: Cichlasomatinae
Рід: Theraps
Gunther, 1862

Див. текст.

Посилання
Вікісховище: Theraps
ITIS: 648157
NCBI: 64094

Theraps — це невеликий[1] рід цихлових з країн Центральної Америки від Мексики до Панами.

Опис[ред. | ред. код]

Деякі види, що були включені до тимчасового роду 'Cichlasoma' переглядаються науковцями із застосуванням аналізу ДНК. Рекласифікація очікується в найближчі кілька років. Види, що перераховані нижче були включені до роду на час написання статті (березень 2012 року). У даний час відмінність між родами Vieja й Theraps ще не цілком ясна.

Види роду Theraps є дуже територіальними й агресивними, особливо під час розмноження. Вони можуть утримуватись разом з іншими співрозмірними цихлідами й сомами, але з перемінним успіхом. Для утримання й розмноження декількох екземплярів достатньо об'єму більше 150 —200 літрів. У залежності від розміру на одну особину має припадати 75 —150 літрів об'єму.

Риби цього роду є всеїдними, вони з успіхом їдять різноманітних комах, ракоподібних, дрібних риб, червів, водорості та рослинну їжу. Як і інші цихліди, при утриманні в акваріумі, можуть викопати й з'їсти акваріумні рослини. В акваріумах риб годують сухими спеціалізованими пластівцями та гранулами, а також замороженими кормами. Обов'язковим є годування пропарені або проварені овочі, такі як горох, шпинат, кабачки, брюссельська капуста.

Theraps відкладають кілька сотень ікринок на плоских каменях або в яму в піску або гравії. Зрілі дорослі екземпляри є дуже уважними батьками і можуть поранити або вбити інших риб, під час охорони молоді (мальків). Самці часто більш барвисті й, в цілому, більші за розміром, ніж самиці, та можуть мати з віком розвинутий горб на лобі. Розмноження в неволі дуже важке, так як необхідної умовою успішного нересту є наявність живих кормів, часта зміна води і підвищення температури від 2 до 4 градусів, що стимулює нерест. При утриманні доцільно встановити кілька печер, щоб риби мали можливість ховатись одна від одної.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. California Academy of Sciences. Архів оригіналу за 19 квітня 2021. Процитовано 19 квітня 2021.