Ізраїльський акваріум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ізраїльський акваріум
івр. אקווריום ישראל
Ізраїльський акваріум
Відкритий 19 червня 2017 року
Розташування Ізраїль Ізраїль
Єрусалим
Площа 6 500 м²
Власник муніципалітет
Статус громадський заклад
Вебсайт Офіційний вебсайт
Мапа

Ізраїльський акваріум (івр. ‏אקווריום ישראל‏‎) — громадський акваріум в Ізраїлі, в Західному Єрусалимі, який створено 19 червня 2017 року.

Акваріум фокусується на морському середовищі морів, що оточують Ізраїль — Червоному морі і Середземному морі та озер — Галілейському морі, Мертвому морі[1]. Акваріум був побудований Біблійним зоопарком і розташований поруч з парком, але розташований як окрема пам'ятка. Акваріум відкрився для широкого загалу у вересні 2017 року[2][3].

Історія будівництва акваріума[ред. | ред. код]

У 2008 році, після завершення процесу перепланування і після передачі Біблійному зоопарку додаткових територій, почався довгий процес планування розвитку зоопарку та його розширення[4]. Рішення про будівництво акваріума було обумовлено цілим рядом причин. Крім обговорення шляхів майбутнього розвитку зоопарку був завершений і затверджений національний план збереження біологічного різноманіття в Ізраїлі[5]. Найважливішою рекомендацією в цьому плані була рекомендація про створення першого в Ізраїлі акваріума, з метою підвищення обізнаності громадськості про місця проживання представників морської фауни в Ізраїлі. Рекомендації цього плану, підписані Міністерством з охорони навколишнього середовища, були прийняті урядом Ізраїлю.

Було вирішено, що в акваріумі будуть представленні місць проживання і морських мешканців, специфічних для Ізраїлю. Проєкт отримав тимчасову назви «Море Ізраїлю» або «Море Єрусалиму». Після завершення початкового процесу планування за співпраці з компанією «OK Bay Consulting» з Оклахоми, до проєкту приєдналася родина Готтсманів з Нью-Йорка, яка пожертвувала 11 мільйонів доларів, а також додаткові жертводавці як з Ізраїлю, так і зі усього світу. Поряд з цим, були проведені інвестування ресурсів з наявного фонду Біблійного зоопарку за сприяння муніципалітету Єрусалиму і Міністерства туризму Ізраїлю. Загальну вартість будівництва було оцінено в 100 мільйонів шекелів. Проєкт був розроблений архітектором Лані Равів з фірми «Равів-Таль» разом з «OK Bay Consulting».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Иерусалиме открылся "Израильский аквариум", рассказывающий о четырех морях. Архів оригіналу за 29 вересня 2018. Процитовано 29 вересня 2018.(рос.)
  2. יש ים בירושלים: האקווריום החדש בבירה. Архів оригіналу за 16 серпня 2018. Процитовано 29 вересня 2018.(івр.)
  3. צפו בהדמיה: כך ייראה האקווריום הגדול במזרח התיכון - שיוקם בירושלים. Архів оригіналу за 15 серпня 2018. Процитовано 29 вересня 2018.(івр.)
  4. אקווריום ענק יוקם בגן החיות התנ"כי. Архів оригіналу за 30 вересня 2018. Процитовано 29 вересня 2018.(івр.)
  5. התוכנית הלאומית לשמירת המגוון הביולוגי בישראל (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 серпня 2017. Процитовано 30 вересня 2018.(івр.)

Посилання[ред. | ред. код]