Ікона Матері Божої Угринської

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ікона Матері Божої Угринської
Дата появи: XVI століття
Місце знаходження: с. Угринь Чортківський район Тернопільська область


Ікона Матері Божої Угриньської — святиня села Угринь Чортківського району Тернопільської області, Україна.

Історія[ред. | ред. код]

Згідно легенди, у XVI столітті на горі між Угринем і Чортковом пастухи побачили на дошці, якою накривали криницю, відбиток Божої Матері з Ісусом на руках. Про знахідку звістили людям, а оскільки криниця знаходилась ближче до Чорткова, то віряни з чортківської церкви забрали Образ до себе. Як згадували літописи, сталося диво: на ранок Святий Образ знову був на криниці, і так повторювалось декілька разів.

Віряни зробили висновок, що Матір Божа «вибрала» Угринь. Парафіяни з Угриня з почестями забрали Образ до своєї церкви. З часом почали вважати, що Образ має чудодійну силу зцілення, тому він був коронований митрополитом Станіславівським (Івано-Франківським) Йосипом з назвою «Неутомима Поміч».

Ікона з давніх-давен зберігалася у старих дерев'яних церквах, які згоріли. Однак, кожного разу у пожежі чудотворний образ лишався цілим. Пізніше він зайняв місце у новозбудованому храмі Успення Пресвятої Богородиці, який закінчили будувати 1870 року.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Настоятель місцевого храму отець Микола Ференц вважає Ікону Божої Матері є надзвичайно цінною:

Ісусик тут зображений у вигляді старця, а це якраз почерк давніх іконописців. Коли я прийшов сюди на парафію, старожили розповідали мені, що польські фахівці хотіли реставрувати Образ, бо лики святих дуже потемніли від часу. Однак жодна фарба не підходила, тому усе залишили як є. І ось декілька років тому сталося диво, ми з парафіянами зауважили, що Ікона дивним чином сама по собі світліє. Особливо це спостерігаємо на Великдень.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ікона на Тернопільщині зцілює, умиротворяє і позбавляє від бід. Ірина Мадзій. Архів оригіналу за 11 вересня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]