Інститут фундаментальних досліджень Тата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tata Institute of Fundamental Research
Основні дані
Засновано 1 червня 1945
Абревіатура TIFR
Засновник Хомі Джехангір Бхабха[1]
Країна  Індія
Штаб-квартира Мумбаї
Тип науково-дослідний інститут і університет
Материнська
організація
Department of Atomic Energyd
Дочірня(і)
організація(ї)
Tata Institute of Fundamental Research Hyderabadd
Членство arXiv.org[2]
Вебсторінка tifr.res.in
Мапа
Мапа

CMNS: Інститут фундаментальних досліджень Тата у Вікісховищі

Інститут фундаментальних досліджень Тата (англ. Tata Institute of Fundamental Research, TIFR) — один з найбільших науково-дослідних інститутів Індії. Розташований в Мумбаї.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Інститут фундаментальних досліджень Тата був створений в червні 1945 року видатним індійським фізиком Хомі Джехангіром Бабою і промисловцем Джехангіром Ратаджі Татою. З 2003 року є незалежним інститутом Мумбайського університету. Володіє статусом deemed university (університет мислячих).

В інституті TIFR проводяться роботи з основних напрямків сучасних хімії, математики, інформатики, медицини, біології, фізики та наукової педагогіки, які сконцентровані на 3-х факультетах:

  • факультет математики (The School of Mathematics)
  • факультет природничих наук (The School of Natural Sciences)
  • факультет технологій і інформатики (The School of Technology and Computer Science).

Крім цього, у рамках TIFR працюють кілька інших інститутів, які перебувають за межами його кампуса в Мумбайський районі Колаба. Серед них слід назвати Центр наукової освіти Хомі Баба (Homi Bhabha Centre for Science Education) в Мумбайський районі Деонар, Національний центр радіоастрономії (National Centre for Radio Astrophysics) з найбільшим в світі радіотелескопом, що працює в метровому діапазоні, Giant Metrewave Radio Telescope в Пуні і Національний центр біологічних наук (National Centre for Biological Sciences) в Бангалорі.

Найважливішими науковими завданнями в галузі математики, що вивчаються в інституті Тата, є алгебра і алгебраїчна геометрія, квантова теорія, комбінаторика, диференціальна геометрія, математична топологія, математична фізика. Пріорітетними є також такі науки, як астрономія, астрофізика, молекулярна біологія, ядерна та теоретична фізика.

До складу інституту входить велика наукова бібліотека (понад 100 тисяч томів) і великий обчислювальний центр. TIFR належить до небагатьох наукових інститутів Індії, здатнихдля своїх потреб і експериментів при низьких температурах виробляти рідкий гелій.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • www.tifr.res.in — офіційний сайт «Інститут фундаментальних досліджень Тата».