Їславед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Їславед
Gislaved
Вид Їславед
Вид Їславед
Герб Їславед
Герб
Координати: 57°17′59″ пн. ш. 13°33′49″ сх. д. / 57.29972° пн. ш. 13.56361° сх. д. / 57.29972; 13.56361
Країна Швеція
Ландскап Смоланд
Лен Єнчепінг
Комуна Їславед
Площа
 - Повна 6,85 км²
Населення (2018)
 - Усього 10 389
 - Густота 1,52/км²
Часовий пояс CET (UTC+1)
 - Літній час CEST (UTC+2)
Їславед. Карта розташування: Швеція
Їславед
Їславед
Мапа

Їславед (швед. Gislaved) — містечко (tätort, міське поселення) на Півдні Швеції в лені Єнчепінг. Адміністративний центр комуни Їславед.

Географія[ред. | ред. код]

Містечко знаходиться у південно-західній частині лена Єнчепінг за 340 км на південний захід від Стокгольма.

Історія[ред. | ред. код]

Перші згадки про Їславед припадають на 1434 рік. Під цією назвою згадується млин. У 1538 році в селі Їславед було п'ять будинків.

У 1743 році Карл Густав Гилленгек і Жан Каміц на водоспаді в Ніссані заснували металургійний завод. Залізорудний завод називали Гилленфорсом. За цей час у селі проживало 60-70 мешканців. З розвитком залізорудних підприємств сюди стали прибувати нові мешканці. Хоча основим заняття від найдавніших часів до XVIII століття залишалося сільське господарство.

Завод Гилленфорс у середині ХІХ столітті перейшов на виробництво скла, яке тривало до 1890 року. У 1896 році завод купила фірма Svenska Gummifabrik AB. Друга половина XIX століття характеризується збільшенням кількості мешканців, багато з них займалися дрібним виробництвом.

Герб міста[ред. | ред. код]

Герб було розроблено для торговельного містечка (чепінга) Їславед: у червоному полі срібне тонке кільце, у якому золотий топографічний знак трактиру. Топографічний знак з давніх шведських карт вказує на трактир, який знаходився в містечку Їславед на шляху між Гальмстадом і Єнчепінгом. Срібне кільце символізує єдність. Герб отримав королівське затвердження 1953 року.

Після адміністративно-територіальної реформи, проведеної в Швеції на початку 1970-х років, муніципальні герби стали використовуватися лишень комунами. Цей герб був 1971 року перебраний для нової комуни Їславед.

Населення[ред. | ред. код]

Населення становить 10 389 мешканців (2018).

Економіка[ред. | ред. код]

Їславед відомий гумовою фабрикою, створеною ще 1895 року під назвою Svenska Gummifabriken i Gislaved. До 1992 року в місті розташовувалася штаб-квартира відомого виробника автомобільних шин Gislaved. Але її викупили німецькі інвестори і перенесли виробництво в Португалію. У місті також прцює низка підприємств із виготовлення пластикових та інструментальних виробництв.

Спорт[ред. | ред. код]

У поселенні базуються футбольний клуб Їславед ІС, хокейний Їславед ІК та волейбольний Їславед ВК.

Галерея[ред. | ред. код]

Покликання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]