Абгінавагупта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абхінавагупта
अभिनवगुप्त
Народився 950
Кашмір
Помер 1020
Кашмір
Діяльність філософ, містик, поет
Галузь філософія
Знання мов санскрит[1]
Конфесія кашмірський шайвізм
Батько Нарасімхагупта
Мати Вімала

Абхінавагупта (*अभिनवगुप्त, 950 —1020) — індійський середньовічний філософ, вчений, поет, письменник. У кашмірському шайвізм вважається аватарою Шиви.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з відомої кашмірської родини брамінів. Рано втратив матір, а його батько став вести життя аскета. Все це суттєво вплинуло на світосприйняття Абхінавагупти. В подальшому значний прмоіжок навчався у різних гур вішнуїзму, буддизму, шиваїзму. Всього у нього було 15 вчителів (гуру). До 30-33 років багато подорожував Кашміром, водночас вивчає різні філософські та релігійні течії.

З часом сам отримав статус гур, заснував свій філософський дім (ашрам), де навколо нього зібралися родичі та учні.

Філософія та релігія[ред. | ред. код]

"Абхіванагупта у колі учнів", Клаудія Досе

Серед філософських робіт важливими є «Ішварапрат'ябхіджна—вімарашині» («Коментар до Віршів про визнання Господа») і «Ішварапрат'ябхіджна-вівраті—вімарашині» ("Коментар до пояснення «Ішварапрат'ябхіджни»), які є основоположним у передачі вчення школи Прат'ябхіджна (відгалуження кашмірського шиваїзму).

Найзначущою релігійною працею є «Тантралока» («Світ тантри»), де автор здійснив спробу поєднати усі системи «Тріки» (поєднання Шиви, Шакти й Ану). Ці ж думки представлені у скороченому варіанті «Тантралоки» — «Тантрасарі» («Сутність тантри»)

Іншим важливим твором є «Паратрішика-віварана» — коментар до «Паратрішики», де деталізується значення фонематичних енергій та їх послідовних порядкових систем: Матріки та Маліні.

Також у доробку є праці: «Паратрішика-лаґхивірті» («Короткий коментар до Паратрішики»), «Пар'ян-тапансашика» («П'ятдесят віршів про Вищу Реальності»), «Рахас'я-пансадашика» («П'ятнадцять віршів про містичне вчення»), Лаґхві-ракрія («Короткі церемонії»), «Девістотра-віварана» ("Коментар до «Гімну Деві») і «Парамартхасара» («Сутність Вищої Реальності»). Крім того, 15 релігійних гімнів.

Література[ред. | ред. код]

Був інтерпретатором і пропагандистом ідей Анандавардхана. Більш за все відобразилося у працях «Дхваньялокалочана» («Око світла дхвані»), коментаря до трактату Анандавардхан]]а — «Дхваньялока», а також «Абхінавабхараті» («Коментар Абхінави на трактат Бхарати»).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rajanaka Jayaratha: The Tantraloka of Abhinava Gupta (= Kashmir series of texts and studies. No. 23, 29, 30, 35, 36, 38, 41, 47). 8 Bände. Cosmo, New Delhi 2009.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. CONOR.Sl