Автомагістраль М2 (Північна Ірландія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомагістраль М2

M2 на північ від Темплпатріка
Загальні дані
Країна  Велика Британія
Номер M2
Довжина 311 км
Напрямок північ-південь
початок Дункан
кінець Антрім
Дорожнє покриття асфальтобетон
OpenStreetMap r13040059  ·R
Мапа

CMNS: Автомагістраль М2 у Вікісховищі

Автомагістраль M2автомагістраль у Белфасті та графстві Антрім у Північній Ірландії. Вона складається з двох ділянок, південна ділянка проходить від північного Белфаста до Антріма, а північна ділянка діє як об’їзна Баллімена, а дорога A26 з’єднує ці дві секції. Загалом довжина 36,2 кілометри. На M2 є найбільш завантажені ділянки будь-якої дороги чи автостради в Північній Ірландії. M2 — одна з найважливіших автомагістралей Північної Ірландії, яка складає більшу частину основного шляху від міста Белфаст до міжнародного аеропорту Белфаста та менше чверті шляху до Деррі. Він є частиною немаркованих європейських доріг E01, E16 і E18.

Маршрут[ред. | ред. код]

Маршрут починається як продовження M3 на захід від річки Лаган у Данкерні. Він пролягає на північ повз доки та на схід від Фортвільяма, перш ніж повернути на захід на з’їздах на розв’язці 2. Зараз він проходить через північне передмістя Белфаста повз Вайтвелл і входить у пагорб, коли піднімається з ухилом до 1:15, один із найкрутіших у Сполученому Королівстві[1]. Потім він проходить на південь від Гленгормлі, перш ніж залишити місто позаду в Балівісі. В'їжджаючи в сільську місцевість, він проходить паралельно до Баллімартін-Вотер і досягає розв'язки 5 на північ від Темплпатріка, потім перетинає Сікс-Майл-Вотер і прибуває на північ від Бернсайда на розв'язку 6. Пробігаючи на північ від Антріма, незабаром після розв’язки 7 дорога зустрічає неповне перехрестя, де автомагістраль продовжувалась до Баллімени. Коли дорога розширюється, вона перетворюється на M22.

Маршрут починається на південний схід від Баллімени в Баллікреджі як продовження A26 і прямує на північ під кільцевою розв’язкою на розв’язці 10. Пролягаючи на схід від Кребіллі, він перетинає річку Брейд і повертає на північний захід на захід від Кролячого пагорба, проходить на південь від Кілліфлу, проходить на схід від Леймора та закінчується на A26 біля Тішана. Незбудована розв'язка 8 була призначена для Келлса і Коннора, а розв'язка 9 — для майбутньої південної об'їзної дороги Баллімени.

Історія[ред. | ред. код]

Маршрут приблизно вздовж лінії М2 планувався з 1930-х років, але перші конкретні плани Північного підходу були оголошені в 1946 році. У 1956 році було оголошено пропозиції щодо кількох автомагістралей, у тому числі М2, з якою М2 прямувала безпосередньо до Баллімени[2]. Частиною цього вирівнювання став A8(M). У 1964 році плани були розширені, щоб прокласти магістраль M2 через Антрім до Колрейна[2], подалі від початкової прямої траси по складній місцевості[3], таким чином плани будівництва потім просувалися. A8(M) уже будувався, тому його залишили як шпору.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. M2 and M22 Motorway - Northern Ireland. www.wesleyjohnston.com.
  2. а б History - Northern Ireland Motorway Plans - Northern Ireland Roads Site. www.wesleyjohnston.com.
  3. The Motorway Archive – M2 (Northern Ireland). Архів оригіналу за 25 October 2006. Процитовано 21 вересня 2006.

Посилання[ред. | ред. код]