Схема нумерації доріг Великої Британії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зони нумерації доріг A і B у Великій Британії

Схема нумерації доріг Великої Британії — це схема нумерації, яка використовується для класифікації та ідентифікації всіх доріг у Великій Британії. Кожній дорозі присвоюється одна літера (яка позначає категорію дороги) і наступний номер (від 1 до 4 цифр). Запроваджені для організації розподілу фінансування, числа незабаром стали використовуватися на картах і як метод навігації. Існує дві підсхеми: одна для автомагістралей, інша для неавтомагістральних доріг. Хоча деякі основні дороги є частиною міжнародної мережі доріг електронної пошти, у Великій Британії жодні маршрути електронної пошти не позначені. У зв’язку зі змінами у призначенні доріг місцевого значення, у деяких випадках дороги нумеруються поза зоною. Бувають також випадки, коли номери доріг в одній області також знаходяться в іншому місці. Наприклад, A594 позначається як Лестерська кільцева дорога, а також є дорогою в Камбрії.

Схема застосовується лише до Англії, Шотландії та Уельсу; подібна система використовується в Північній Ірландії, а також за межами Великої Британії на острові Мен, Джерсі та британських заморських територіях. Ці інші схеми нумерації використовують подібні угоди.

Історія[ред. | ред. код]

Робота над класифікацією почалася в 1913 році. Дорожня рада була заснована в 1909 році для управління акцизним збором з транспортних засобів[1] — коштами, зібраними в результаті оподаткування для оплати будівництва нових доріг і ремонту пошкоджень, завданих існуючим дорогам зростаючою кількістю автомобілістів[2]. Оскільки Правлінню потрібно було визначити, які дороги слід фінансувати, оновити чи замінити, його секретар Вільям Ріс Джеффріс призначив Генрі Мейбері, одного зі старших інженерів Правління, розробити систему класифікації, а потім призначити номери доріг для ідентифікації[3]. Роботу перервала Перша світова війна[4]. Він не відновився, доки в 1919 році не було створено Міністерство транспорту, якому було надано повноваження класифікувати магістралі[5] та виділяти фінансування на утримання доріг, повноваження на що було надано розділом 17 (2) Закону про міністерство транспорту 1919 року[6]. У 1922 році була створена система класифікації[7], згідно з якою важливі маршрути, що з'єднують великі населені пункти, або для наскрізного руху, були визначені як клас I, а дороги меншого значення були позначені як клас II. Остаточний список цих доріг було опубліковано 1 квітня 1923 року після консультацій з місцевою владою[8]. Державне фінансування ремонту цих доріг було встановлено на рівні 60 % для перших і 50 % для других[9].

Незабаром після цього цифри почали з'являтися в дорожніх атласах і на знаках на самих дорогах, роблячи їх інструментом для автомобілістів[10] на додаток до їх використання для визначення фінансування. Номери доріг змінювалися досить часто протягом перших років існування системи, оскільки це був період швидкого розширення мережі, і деякі пронумеровані маршрути не слідували звичайним маршрутам[11]. Закон про магістральні дороги 1936 року надав Міністерству прямий контроль над основними маршрутами, і для визначення цих маршрутів було створено нову систему класифікації. Спочатку ці цифри, що починалися на T, мали бути оприлюдненими, але згодом це було визнано непотрібним[4].

З появою автомагістралей наприкінці 1950-х років була введена нова класифікація «М». У багатьох випадках автомагістралі дублювали існуючі ділянки дороги А, які, отже, втратили значну частину свого значення, а в деяких випадках були перенумеровані. Не було послідовного підходу до зміни нумерації — деякі дороги А зберегли свій існуючий номер як неосновні дороги (наприклад, A40, що проходить поруч з M40), інші отримали «менш значні» номери (наприклад, A34 у Ворікширі стала A3400 після Було побудовано M40), а решту було знижено до B або некласифікованих доріг (наприклад, A38, яка була замінена на M5 між Тівертоном і Ексетером). Іноді нова автомагістраль отримувала назву старої дороги А, а не мала власний номер. Найпомітнішим прикладом цього є A1(M)[12].

Система зонування[ред. | ред. код]

Знак на Крауч Хілл показує два номери доріг у зоні 2.

Неавтомагістраль[ред. | ред. код]

В Англії та Уельсі система нумерації доріг загального призначення (тобто неавтомагістральних) базується на радіальному шаблоні з центром у Лондоні. У Шотландії така ж схема зосереджена в Единбурзі. В обох випадках основні однозначні дороги зазвичай визначають межі зони[6]. Виняток між зонами 1 і 2, де річка Темза визначає межу, так що весь Кент знаходиться в зоні 2[13].

Перша цифра в номері будь-якої дороги має бути номером найдальшої зони проти годинникової стрілки, куди входить ця дорога. Наприклад, дорога A38, магістральна дорога, що тягнеться від Бодміна до Менсфілда, починається в зоні 3 і тому має номер A3x, навіть якщо вона проходить через зони 4 і 5 і закінчується в зоні 6. Крім того, A1 у Ньюкаслі-апон-Тайн двічі переїхала. Спочатку вздовж Великої північної дороги, потім він перемістився до Тайнського тунелю, в результаті чого деякі дороги в зоні 1 лежали в зоні 6. Позначений A1 пізніше перемістився на західну об’їзну навколо міста, а дороги між ними знову опинилися в зоні 1. Здебільшого пошкоджені дороги зберегли свої початкові номери.

Автомагістралі[ред. | ред. код]

Зони номерів автострад Англії та Уельсу

Автомагістралі вперше з’явилися у Британії через три десятиліття після появи нумерації доріг А, і, як наслідок, потрібна нова система нумерації. Їм було надано префікс М, а в Англії та Уельсі власна система нумерації, яка не збігалася з мережею доріг А, хоча базувалася на тому ж принципі зон[14]. За годинниковою стрілкою від M1 зони були визначені для зон 1-4 на основі запропонованих автомагістралей M2, M3 та M4. Номери M5 і M6 були зарезервовані для двох інших запланованих магістралей великої відстані[15]. Об’їзна дорога Престона, перша ділянка автомагістралі Великої Британії, мала мати номер A6(M) відповідно до прийнятої схеми, але було вирішено залишити номер M6, як уже застосовано[15]. Першою повноцінною автострадою у Великій Британії була автострада М1.

Коротші автомагістралі зазвичай беруть свої номери від основної автомагістралі всупереч системі зон, пояснюючи очевидно аномальні номери автомагістралей M48 і M49 як відгалужень M4, а автомагістралей M271 і M275 — як номери M27[16]. Ця система нумерації була розроблена в 1958–59 роках тодішнім Міністерством транспорту та цивільної авіації та застосовувалася лише в Англії та Уельсі. Було вирішено зарезервувати номери 7, 8 і 9 для Шотландії[17]. У Шотландії, де за дороги відповідало Управління Шотландії (уряд Шотландії після 1999 року), було прийнято рішення прийняти схему, за якою автомагістралі отримували номери універсальних маршрутів, які вони замінили. Як наслідок, немає M7 (оскільки автомагістраль не проходить після A7), і коли A90 було змінено, щоб замінити A85 на південь від Перта, коротка M85 стала частиною M90[16].

А дороги[ред. | ред. код]

Однозначні А дороги[ред. | ред. код]

В Англії та Уельсі шість однозначних чисел відображають традиційно найважливіші радіальні маршрути, що виходять з Лондона. Починаючи з A1, що прямує на північ, номери розподілялися послідовно за годинниковою стрілкою, таким чином:[6]

  • A1 від Лондона до Единбурга (також відома як Great North Road), але більшу частину дороги об’їжджає M1, і багато ділянок було оновлено до A1(M).
  • A2 Лондон – Дувр (південна частина Уотлінг-стріт, також відома як Довер-роуд).
  • A3 Лондон – Портсмут (також відомий як Портсмут-роуд)
  • A4 Лондон – Ейвонмут (також відомий як Great West Road або Bath Road), хоча цей маршрут не використовується як міжміська дорога після завершення будівництва M4.
  • A5 Лондон - Холігед, (Північна частина Уотлінг-стріт)
  • A6 Лутон до Карлайла (A6 спочатку починався в Барнет на старій A1. Коли в 1950-х роках A1 було перенесено на об’їзну дорогу Барнета, A6 було скорочено до перехрестя A1/A1(M) (пізніше перехрестя A1/M25). Подальша перенумерація в районі Сент-Олбанс означає, що тепер він починається в центрі міста Лутон. Старий маршрут має номер A1081). 

Подібним чином у Шотландії важливі дороги, що йдуть від Единбурга, мають однозначні номери, таким чином:

  • A7 ЕдинбургКарлайл, хоча магістралі M74 і M8 зараз утворюють основне сполучення.
  • A8 Edinburgh to Greenock, яка раніше сполучала Единбург із Глазго, але тепер має розрив у 25 миль, де її замінює M8.
  • A9 Фолкірк до Скрабстера. Спочатку A9 проходила з Единбурга до Інвернесса, 16 травня 1935 року A9 було подовжено до John o'Groats через Wick, а пізніше було скорочено на південному кінці через будівництво головної злітно-посадкової смуги в Единбурзькому аеропорту на її вершині. Таким чином, маршрут з Единбурга тепер замінено на M9 (з M90 через Квінсферрі-Кроссінг як альтернативу Перту ). 1 квітня 1997 року A9 було перенаправлено на Турсо та Скрабстер на північному кінці.

Хоча ці маршрути залишаються основою для нумерації мережі доріг категорії А, вони більше не обов’язково є основними дорогами, оскільки їх об’їжджають автомагістралями або іншими змінами в мережі доріг.

Інші дороги А[ред. | ред. код]

Ці радіали доповнюються двозначними кодами, які є маршрутами, які можуть бути трохи менш важливими, але все ще можуть класифікуватися як магістральні маршрути, хоча багато з цих маршрутів значно втратили своє значення через об’їзди автомагістралей або модернізацію інших А-дороги.  Ці маршрути не всі зосереджені на Лондоні, але, наскільки це можливо, дотримуються загального принципу, згідно з яким їх число розташовує їх радіально за годинниковою стрілкою від пов’язаного однозначного маршруту[18]. Наприклад, A10 (Лондон – Кінгз-Лінн) – це перший основний маршрут за годинниковою стрілкою від A1, A11 (Лондон – Норвіч) – наступний, потім A12 (Лондон – Грейт-Ярмут) і A13 (Лондон – Шуберінесс); наступна радіальна – A2, за нею A20 (Лондон – Дувр) і так далі. Ці дороги були пронумеровані або назовні, або за годинниковою стрілкою навколо відповідних вузлів, залежно від їх розташування.

Система продовжує три- та чотиризначні числа, які далі розділяють і перетинають радіали. Нижчі номери походять ближче до Лондона, ніж більші номери.  Оскільки дороги були покращені з початку дії схеми, деякі дороги з 3- або 4-значними номерами стали більш важливими, наприклад, A127, A1079 і A414. Новим маршрутам також присвоєно 3- або 4-значні номери, наприклад, об’їзна дорога Единбурга – A720.

Мережа основних доріг — це запропонована класифікація основних доріг категорії А, які контролюються місцевою владою, яку уряд зобов’язався запровадити в 2017 році з метою кращого спрямування фінансування доріг[19].

Списки доріг А[ред. | ред. код]

Інші класифікації[ред. | ред. код]

Дороги B пронумеровані розподільними дорогами, які мають нижчу інтенсивність руху, ніж основні магістральні дороги або дороги A. Ця класифікація не має нічого спільного з шириною або якістю фізичної дороги, і дороги B можуть варіюватися від двох проїжджих до одноколійних доріг із місцями роз’їзду. Дороги B мають ту саму схему нумерації, що й дороги A, але майже завжди мають 3- та 4-значні позначення[20]. Багато доріг із 3-значною цифрою B за межами району Лондона є колишніми дорогами категорії A, які були знижені через будівництво нових доріг; інші можуть з'єднувати менші поселення з дорогами А.

Списки доріг Б[ред. | ред. код]

Дорожній знак C у Рібблсдейлі, Північний Йоркшир

Е-дороги[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що багато великих доріг у Великій Британії є частиною міжнародної мережі доріг європейських доріг, жодна дорога, яка є частиною цієї мережі, не позначена як така, і показано лише національне призначення дороги. Так само і в Північній Ірландії.

Другорядні дороги[ред. | ред. код]

Дороги та смуги з ще меншою інтенсивністю руху позначаються як некласифіковані дороги з використанням префіксів C, D та U, але, хоча вони пронумеровані, зазвичай це робиться для використання місцевими органами влади, які відповідають за їх утримання, і не є унікальним. нумерація в місцевій серії, яка зазвичай не відображається на дорожніх знаках;[21] використання місцевих номерів на знаках в Англії «не рекомендується»[22]. Однак відомі винятки у вигляді номерів на знаках[23][24] і минулого використання префіксів H і V на знаках у Мілтон-Кейнсі, де головні дороги мають звичайну сітку. Ці позначення, однак, використовуються, коли спеціалісти з планування мають справу з певними програмами планування, включаючи створення нового автомобільного виїзду на шосе. Буква Q використовується для багатьох важливих некласифікованих доріг у Файфі.

У Лондоні Cycleways використовують префікс C і позначаються блідо-зеленими знаками. Існують також деякі префікси CS для веломагістралей, позначені пурпуровими знаками, але вони поступово припиняються.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Daunton, Martin J (2002). Just Taxes: The Politics of Taxation in Britain, 1914–1979. England: Cambridge University Press. ISBN 0-521-81400-6.
  2. Reid, Carlton (2014). Roads Were Not Built For Cars. Newcastle: Red Kite Prayer/Front Page Creations. ISBN 9780993005701. p.30.
  3. Road numbers: how it happened. Roads.org.uk. Процитовано 18 березня 2022.
  4. а б Marshall, Chris. In Depth – Road Numbers – How it happened. CBRD. Архів оригіналу за 24 July 2011. Процитовано 28 грудня 2007.
  5. FOI Request – Road numbering (PDF). Department for Transport. 5 серпня 2005. Архів оригіналу (PDF) за 12 травня 2009. Процитовано 27 грудня 2007.
  6. а б в Road Numbering. The Vauxhall Motorist. Vauxhall Motors. January 1935. Архів оригіналу за 20 липня 2008. Процитовано 29 грудня 2007.
  7. History of roads and National Highways. National Highways. Процитовано 23 грудня 2022.
  8. https://web.archive.org/web/20110724050836/http://www.cbrd.co.uk/indepth/roadnumbers/history.shtml. Архів оригіналу за 24 July 2011. {{cite encyclopedia}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  9. Porter, John; Bridle, Ron (2002). The Motorway Achievement. Thomas Telford. с. 27. ISBN 0-7277-3196-3.
  10. Wykes, C. H. (7 липня 1959). How the Motorways were Numbered. Ministry of Transport Memorandum. Pathetic Motorways. Процитовано 28 грудня 2007. Professional drivers make great use of the system and I do not think that it is a matter of very great moment that some private motorists prefer to work on names alone.
  11. Sandbox: 1920s Renumbering - Roader's Digest: The SABRE Wiki. www.sabre-roads.org.uk.
  12. Wykes, C. H. (30 вересня 1959). How the Motorways were numbered. Ministry of Transport Memorandum. Pathetic Motorways. Процитовано 28 грудня 2007. Where, however, a motorway is merely a by-pass along an existing route such as the Doncaster Bypass along Route A.1, it will not be given a separate M number, but in order to make it clear that it is a motorway and that motorway Regulations apply to it, the letter M will be added in brackets to the existing route-number – e.g. A1(M) for the Doncaster Bypass. This will preserve the continuity of the route-number of long-distance all-purpose roads. Generally speaking by-passes that are eventually linked to form a continuous motorway will preserve the existing route-number (plus M in brackets) until they are so linked.
  13. Numbers for A and B-roads. cbrd.co.uk. Архів оригіналу за 4 лютого 2015. Процитовано 25 січня 2015.
  14. How the Motorways were numbered. Ministry of Transport memorandum. Pathetic Motorways. November 1961. Процитовано 28 грудня 2007. Mr Usborne explained that his proposal followed the principle of the sector system on which trunk and classified roads were already numbered, although the sectors themselves, which were six in number, were somewhat different.
  15. а б Wykes, C. H. (7 липня 1959). How the Motorways were Numbered. Ministry of Transport Memorandum. Pathetic Motorways. Процитовано 28 грудня 2007. The result of applying such a system to current plans would be the appropriate numbering of the London – Yorkshire Motorway as M.1, with provision for extension still further north as required. M.2 would be reserved for any possible Channel Ports Motorway, the Medway Towns Bypass meanwhile becoming A.2(M) and the Maidstone Bypass A.20(M). M3 would be reserved for a motorway in the direction of Portsmouth – Southampton, starting with the Exeter Radial. M.4 would be applied to the South Wales Radial. The remaining single figure numbers would not be required for radials and could therefore, continuing clockwise, be applied to the Bristol – Birmingham Motorway – M.5 and the Penrith – Birmingham plus Dunchurch Bypass – M.6. The Preston Bypass was numbered M.6 in advance and although under these proposals it should initially have been A.6(M), I see no reason to make any change from M.6 pending the ultimate completion of the whole route.
  16. а б Numbers for motorways. 25 січня 2015. Архів оригіналу за 16 жовтня 2016. Процитовано 13 січня 2023.
  17. Payne, B. A. (10 липня 1959). How the Motorways were Numbered. Ministry of Transport Memorandum. Pathetic Motorways. Процитовано 28 грудня 2007. 1. The numbers 7, 8 and 9 which were used in Scotland should be reserved for the use of Scottish Motorways.
  18. CBRD » British Roads FAQ. cbrd.co.uk.
  19. Proposals for the Creation of a Major Road Network: Consultation (PDF). Department for Transport. Процитовано 5 лютого 2018.
  20. CBRD » British Roads FAQ. cbrd.co.uk.
  21. Marshall, Chris. What is a C-road?. CBRD. Архів оригіналу за 16 жовтня 2007. Процитовано 29 грудня 2007.
  22. DfT - Guidance on Road Classification and the Primary Route Network (PDF).
  23. C-Roads. Roads.org.uk.
  24. Marshall, Chris. C-Roads. CBRD. Процитовано 14 вересня 2016.

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Bancroft, Peter; Andrew Emmerson (May 2007). A, B, C and M: Road Numbering Revealed. Capital Transport Publishing. ISBN 978-1-85414-307-5.

Посилання[ред. | ред. код]