Адзума Тійоносуке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заголовок цієї статті — японське ім'я. Воно складається з прізвища та особового імені, яке йде після нього: іменем цієї особи є Тійоносуке, а прізвищем — Адзума.
Адзума Тійоносуке
東千代之介
яп. 東 千代之介
Адзума Тійоносуке (ліворуч) у фільмі «Сатомі і вісім псів» (里見八犬伝, Satomi Hakken-den) (1954)
Адзума Тійоносуке (ліворуч) у фільмі «Сатомі і вісім псів» (里見八犬伝, Satomi Hakken-den) (1954)
Адзума Тійоносуке (ліворуч) у фільмі «Сатомі і вісім псів» (里見八犬伝, Satomi Hakken-den) (1954)
Народився 19 серпня 1926(1926-08-19)
Токіо-сіті[d], Японія
Помер 9 листопада 2000(2000-11-09) (74 роки)
Токіо-сіті[d], Токіо, Японія
  • серцева недостатність
  • Громадянство  Японія
    Діяльність актор, хореограф, телеактор
    Alma mater Токійський університет мистецтв і Gyosei Junior and Senior High Schoold
    Роки діяльності 19541998 (як кіноактор)
    IMDb ID 0044445

    CMNS: Адзума Тійоносуке
    東千代之介
    у Вікісховищі

    Адзума Тійоносуке (яп. 東千代之介, あずま ちよのすけ 19 серпня 1926 — 9 листопада 2000, Токіо) — японський актор кіно і телебачення, а також хореограф, іемото (глава) школи мистецтва ніхон буйо Вакана-рю[1]

    Біографія[ред. | ред. код]

    Такаюкі Вакавада, що здобув пізніше популярність як Адзума Тійоносуке, народився в сім'ї музиканта кабукі, виконавця жанру нагаута, відомого як Кінея Ясабуро VI.

    Здобувши вищу освіту в коледжі Аґебосі Ґакуен при Токійському університеті мистецтв, у 1954 році під псевдонімом Адзума Тійоносуке став, поряд з Ітікавою Райдзо VIII, Окавою Хасідзо II та Накамурою Кинносуке, однією із зірок жанру дзідайґекі в новоствореній студії «Toei».

    Володіючи цікавою зовнішністю — не настільки витонченою, як у багатьох вихідців з кабукі, і водночас не насичено брутальною, як у деяких інших акторів (наприклад, Томісабуро Вакаяма і Рютаро Отомо), з дещо жовчним або втомленим виразом обличчя, Адзума дуже швидко отримує перші серйозні ролі і завойовує глядацькі симпатії, однак через якийсь час переходить у лідери «другого плану». До цього періоду його кар'єри відноситься, зокрема, півтори дюжини фільмів, де він грав разом із Місорою Хібарі.

    На початку 1960-х років студія «Toei» починає переносити акценти з музично-історичних фільмів на брутальніші жанри, зменшуючи попит на акторів дзідайґекі 1950-х років, і в 1965 році актор, як і ряд його колег, переходить на телебачення. Та ж зовнішність, некласична для широкоекранного дзідайґекі, справляє тепер для нього гарну службу, дозволяючи не замикатися в рамках одного жанру, а отримати також популярність у фантастичних серіалах токусацу, телешоу тощо. Крім цього, Адзума присвячує себе викладанню японського танцю, виховавши багатьох учнів і досягнувши рангу іемото (глави школи), а також ще кілька разів грає на великому екрані, останній раз — за два роки до смерті, в 72-річному віці.

    Незадовго до того, як покинути «Toei», актор одружується з акторкою Какуко Тіно, колишньою актрисою театральної групи «Такарадзука Каґекідан», що прийшла на студію практично одночасно з Адзумою і разом з чоловіком пішла з неї. У 1967 році в пари народжується перший син, що став згодом актором Такафумі Вакана. У 1985 році в актора народжується дочка, а ще шість років по тому, залишись вдівцем і знову одружившись, він у 66-річному віці стає батьком і другого сина.

    Актор помер у 2000 році (у віці 74 років) від серцевої і ниркової недостатності.

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    За свою кар'єру Адзума Тійоносуке знявся приблизно в 160 кінофільмах (з яких 74 належали до серій різної тривалості), а також у 19 телесеріалах і декількох телешоу. У ряді фільмів актор грав по дві ролі. Більшість ролей належить до жанру дзідайґекі (японської історичної драми), однак Адзума знімався і в ролях сучасної тематики, аж до фантастичного жанру токусацу.

    Серед ролей актора є засновані на реальних історичних особистостях, у тому числі ряд сьоґунів роду Токуґава, а також декілька відомих в історії Японії самураїв.

    Нагороди[ред. | ред. код]

    Пам'ять[ред. | ред. код]

    Книги[ред. | ред. код]

    • «Адзума Тійоносуке — Золоте століття тямбара студії Тоей» (яп. 東千代之介―東映チャンバラ黄金時代)[2]

    Документальні фільми[ред. | ред. код]

    • 1981 — Chambara graffiti: Kill! (яп. ちゃんばら グラフィティー 斬る!)

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. wakana-ryu.net (японською) . Архів оригіналу за 26 липня 2012. Процитовано 21 травня 2022. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=unknown-host (довідка) Офіційний сайт школи японського танцю Вакана-рю, яку очолював Адзума Тійоносуке в 1967—2000 роках.
    2. 東千代之介を愛する会. Адзума Тійоносуке — Золоте століття тямбара студії Тоей = 東千代之介―東映チャンバラ黄金時代. — Токіо : ワイズ出版, 1998. — 254 с. — ISBN 4-94-873581-7.

    Посилання[ред. | ред. код]