Азархіна Олександра Костянтинівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександра Азархіна
Азархіна Олександра Костянтинівна
Народилася 7 травня 1991(1991-05-07) (33 роки)
Сімферополь, СРСР
Країна  Україна
Діяльність державна службовиця
Alma mater КНУ імені Тараса Шевченка

Олександра Костянтинівна Азархіна (7 травня 1991, Сімферополь, Кримська область, УРСР) — український державний службовець, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України (з 1 липня 2022 року до травня 2024).[1][2]

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександра Азархіна народилася 1991 року в Сімферополі, 2014 року закінчила КНУ ім. Шевченка за спеціальністю «Політологія». В 2013—2014 роках стажувалася у Fondation Maison des Sciences de l'Homme. У 2016 році стала співзасновницею та директоркою консалтингової компанії з комунікацій Fixer Agency. Два роки, з квітня 2018 до квітня 2020 року працювала комунікаційною менеджеркою команди підтримки реформ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів[3]. У жовтні 2020 року була призначена директоркою Команди підтримки реформ Державного агентства автомобільних доріг України[4]. Відповідала за питання залученням перших інфраструктурних єврооблігацій на український ринок[5]. Також була залучена до розробки та запуску антикорупційної програми в Державному агентстві автомобільних доріг України, в рамках договору з ЄБРР та ЄІБ разом з Basel Institute on Governance[4][6]. Працювала над створення та запуском першої в Україні системи цифрового управління дорожньою галуззю E-Road та реформи управління якістю інфраструктурних проєктів[2].

2021 року стала позаштатною радницею міністра інфраструктури України Олександра Кубракова. У липні була призначена заступником міністра інфраструктури з питань критичної інфраструктури та військової логістики. Після утворення Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України в грудні 2022 року, призначена заступницею міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, де відповідала за напрямки регіональної політики, децентралізації, прозорого та підзвітного відновлення за лідерства громад[1][7][8]. На посаді заступника міністра відповідала за оновлення Державної стратегії регіонального розвитку (ДСРР)[9].

17 травня 2024 року звільнена з посади заступника міністера розвитку громад, територій та інфраструктури України[10].

Стала однією з ініціаторів створення Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management (DREAM) — Єдиної державної цифрової екосистеми управління проєктами відновлення та модернізації, що була презентована на Конференції з відновлення України в Лугано, Швейцарія[11][12][13][14]. Екосистема забезпечує єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови. У червні 2023 року екосистему DREAM презентували на конференції URC в Лондоні[3].

Досягнення[ред. | ред. код]

На державних посадах Олександра Азархіна:[15]

  • під час роботи на посаді директорки Команди підтримки реформ при Укравтодорі брала участь в організації та впровадженні систем E-Road (першої цифрової системи управління дорожнім господарством і активами в Україні), а згодом, на посаді заступниці Міністра інфраструктури, стала одним з ініціаторів створення та запуску Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management (DREAM) — Єдиної державної цифрової екосиcтеми управління проєктами відновлення та модернізації (єдине цифрове середовище для всіх цифрових інструментів відновлення);
  • сформувала основні алгоритми щодо можливості безпосередньої участі громад у відборі проектів, що фінансуються з ДФРР, при цьому Додаток «Дія» став платформою для залучення громадян;[15]
  • запустила функціонування міжнародного логістичного хабу для отримання оборонної допомоги від українських партнерів, долучилася до організації та формуванню шляхів і процесу логістики озброєнь;[15]
  • розпочала масштабну реформу управління якістю інфраструктурних проектів, яка передбачає перехід до сучасних світових практик у процесах планування, визначення пріоритетів, процедур закупівель та страхування ризиків, встановлення цифрових рішень щодо визначення відповідності будівельним нормам і стандартам. Безпосереднім показником цієї реформи є запровадження в Україні Стандартного методу вимірювання цивільної інженерії (CESMM4) з використанням світових форм BoQ, що зробило український дорожній ринок зрозумілим для міжнародних партнерів та учасників бізнесу;
  • працювала над залученням перших інфраструктурних єврооблігацій на український ринок;
  • успішно запустила антикорупційну програму в Державному агентстві автомобільних доріг України в рамках угоди з ЄБРР та ЄІБ (спільно з Базельським інститутом управління). Сьогодні цей досвід запроваджується вже на рівні Міністерства;
  • допомогла запустити функціонування системи Weigh-in-Motion (автоматизований габаритно-ваговий контроль у русі) на автомобільних дорогах, які є частинами міжнародних транспортних коридорів. Робота розпочалася з пілотного проекту (в рамках угоди з МБРР) і була поширена на національному рівні на мережі усіх областей країни.

Відзнаки[ред. | ред. код]

У 2023 році була номінована та увійшла до списку Inspiring Woman — програми, яка відзначає жінок, які досягли значних успіхів у своїх галузях[2][відсутнє в джерелі].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Уряд призначив заступницю міністру інфраструктури. www.ukrinform.ua (укр.). 1 липня 2022. Процитовано 13 травня 2024.
  2. а б в ОЛЕКСАНДРА АЗАРХІНА — ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ (PDF). https://mtu.gov.ua/ (укр) . Процитовано 13 травня 2024.
  3. а б Oleksandra Azarkhina | German Marshall Fund of the United States. www.gmfus.org (англ.). Процитовано 13 травня 2024.
  4. а б Азархіна Олександра Костянтинівна. Міністерство інфраструктури України (ua) . Процитовано 13 травня 2024.
  5. ShieldSquare Captcha. www.kmu.gov.ua (англ.). Процитовано 13 травня 2024.
  6. Укравтодор та ЄБРР почали реалізацію антикорупційного проєкту. www.ukrinform.ua (укр.). 16 березня 2021. Процитовано 13 травня 2024.
  7. ShieldSquare Captcha. www.kmu.gov.ua (англ.). Процитовано 13 травня 2024.
  8. З редакторки в заступники міністра Мінінфраструктури: відновленням критичної інфраструктури в країні опікуватиметься медійниця. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (укр.). Процитовано 13 травня 2024.
  9. ShieldSquare Captcha. www.kmu.gov.ua (англ.). Процитовано 13 травня 2024.
  10. Слідом за Кубраковим. Уряд звільнив трьох заступників із Мінрозвитку громад. РБК-Украина (укр.). Процитовано 19 травня 2024.
  11. Dickinson, Peter (2 січня 2023). Digitalization and transparency are vital for Ukraine’s reconstruction. Atlantic Council (амер.). Процитовано 13 травня 2024.
  12. Систематизувати хаос: як працюватиме система контролю за відбудовою DREAM. Економічна правда (укр.). Процитовано 13 травня 2024.
  13. RISE | UKRAINE. www.rise.org.ua. Процитовано 13 травня 2024.
  14. RISE | UKRAINE. www.rise.org.ua. Процитовано 13 травня 2024.
  15. а б в Азархіна Олександра Костянтинівна. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінінфраструктури). Процитовано 28 травня 2025.

Посилання[ред. | ред. код]