Аконіт опушеноплодий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аконіт опушеноплодий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Жовтецевоцвіті (Ranunculales)
Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae)
Рід: Тоя (Aconitum)
Вид:
Аконіт опушеноплодий (A. lasiocarpum)
Біноміальна назва
Aconitum lasiocarpum
(Rchb.) Gáyer, 1911
Синоніми

Aconitum dasycarpum Schur ex Gáyer
Aconitum nasutum var. lasiocarpum Rchb.
Aconitum paniculatum subsp. lasiocarpum (Rchb.) Soó
Aconitum toxicum var. dasycarpum Schur
Aconitum toxicum subsp. lasiocarpum (Rchb.) Grinț.
Aconitum vagneri A.Kern. ex Gáyer

Аконіт опушеноплодий (Aconitum lasiocarpum (Rchb.) Gáyer) — багаторічна трав'яниста рослина роду тоя родини жовтецевих. Поширений переважно у Східних Карпатах. Занесено до Червоної книги України.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Геофіт. Багаторічна трав'яна рослина, до 2 м заввишки. Характерна наявність столоноподібних кореневищ, які формуються в пазухах недорозвинених листків. Листки пальчасторозсічені, з довгастоклиноподібними сегментами. Суцвіття розгалужене. Шолом куполоподібний, 20-25 мм завдовжки, 17-19 мм завширшки. Оцвітина блакитна або фіолетова, зовні густо залозисто опушена. Тичинки не опушені або злегка опушені. Плодолистики густо залозисто опушені. Від інших видів відрізняється розмірами та формою шолому, кількістю і типом опушення плодолистиків, а також характером опушення квітконіжок, приквіточок і пелюсток. Цвіте в липні-вересні. Розмножується насінням та вегетативно.

Ареал виду та його поширення в Україні[ред. | ред. код]

Поширений переважно у Східних Карпатах, окремі ізольовані локалітети відмічені в Західних Карпатах (Татрах) та Південних Карпатах (околиці м. Брашова в Румунії).

В Україні зростає в Бескидах, на Чорногорі, в Ґорґанах та на гірському масиві Свидовець-Негровець. На Подільській височині окремі ізольовані локалітети у Медоборах та на Вороняках. На Малому Поліссі єдине місцезнаходження в окол. с. Кліпець в Дубнівському районі Рівненської області.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Причини зміни чисельності: осушувальні меліораційні зміни гідрологічного режиму місцезростань, суцільні та вибіркові вирубки лісів.

Занесено до Червоної книги України. Охороняють в заказнику «Заплава річки Іква» (Рівненська область). Необхідно створити заказники в місцезнаходженнях виду. Заборонено проведення осушувальної меліорації, збирання рослин та рубок лісу в місцях зростання.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]