Албер Рібера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Албер Рібера-Діас
кат. Albert Rivera Díaz
Албер Рібера-Діас
Албер Рібера-Діас
Голова партії «Громадяни»
9 липня 2006 — 11 листопада 2019
Попередник посада заснована
Наступник Інес Аррімадас[en]
Депутат Конгресу депутатів
7 січня 2016 — 2 грудня 2019
Депутат Парламенту Каталонії
1 листопада 2006 — 4 серпня 2015
Народився 15 листопада 1979(1979-11-15) (44 роки)
Барселона, Барсалунес
Відомий як політик, адвокат
Місце роботи La Caixad[1]
Країна Іспанія
Alma mater Esaded, Гельсінський університет (2001)[2], Університет Джорджа Вашингтона (2009)[2], Автономний університет Барселони (2003)[2], ESADE Business Schoold і Escola Cervetód
Політична партія Громадяни — Громадянська партія
Нагороди

Албе́р Рібе́ра-Ді́ас (кат. Albert Rivera Díaz; нар. 15 листопада 1979, Барселона, Каталонія) — каталонський політичний діяч, засновник партії «Громадяни»».

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Батько Албера Рібери — каталонець, мати — вихідець з Андалусії. У 16 років Албер Рібера став чемпіоном Каталонії з плавання. Освіта — мастерат з права Вищої школи адміністрування та менеджменту підприємств у Барселоні (кат. Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses).

Після здобуття освіти працював у юридичній службі Ла Каші (кат. La Caixa) — ощадного банку Каталонії. Брав відпустку для участі у виборах до Парламенту Каталонії 2006 року.

Давно цікавився політикою. Був учнем Франсеска да Каррераса (кат. Francesc de Carreres), ідеї якого і стали основою для новоствореної партії «Громадяни».

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Попри те, що партія «Громадяни» позиціонує себе як ліва сила, з 2003 до 2006 р. Албер Рібера працював у правій Народній партії Каталонії, зокрема у її молодіжному крилі Нуевас Хенерасьйонес (ісп. Nuevas Generaciones).

Створивши нову партію 2006 р., Албер Рібера домігся, щоб його було обрано президентом партії. На виборах партія заледве подолала тривідсотковий бар'єр, від неї обрали 3 депутатів (усі з провінції Барселона). Значною мірою цей успіх завдячує вдалій виборчій кампанії, зокрема постерам, де Албер Рібера знявся голим.

Багато каталонців не задоволені існуванням нової партії, яку вони вважають загрозою автономії Каталонії — у вересні 2007 р. Алберові Рібері погрожували вбивством. Відомо, що нова партія фінансується значною мірою з-за меж Каталонії — офіційно представництва партії зареєстровані на всій території Іспанії (однак у місцевих виборах поза Каталонією партія ніколи не набирала понад 1% голосів виборців).

У січні 2008 р. Албер Рібера та його партія взяли участь у виборах до парламенту Іспанії. Партія отримала лише 46.313 голосів (тобто 0,18 % від тих, хто взяли участь у голосуванні) і не одержала жодного місця у парламенті, але Албер Рібера став знаним за межами Каталонії як наймолодший кандидат на посаду прем'єр-міністра Іспанії після відновлення демократії в країні.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]