Алея честі (Баку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алея честі
Інформація про цвинтар
40°21′43″ пн. ш. 49°49′15″ сх. д.H G O
Країна  Азербайджан
Розташування Баку
Відкрито 1948
Площа 0,05 квадратний кілометр
Кількість поховань 242
Мапа

Алея честі. Карта розташування: Азербайджан
Алея честі
Алея честі
Алея честі (Азербайджан)

Алея честі (азерб. Fəxri xiyaban) — цвинтар, розташований у нагірній частині міста Баку (Парламентський проспект). Є алеями, на яких поховано видатних азербайджанських діячів культури, науки, літератури, мистецтва, Героїв Радянського Союзу, політиків, революціонерів, а також тих, хто відзначився в різних галузях економіки і сільського господарства та здобули почесні звання.

Історія[ред. | ред. код]

Алея честі заснована згідно з постановою Ради Міністрів Азербайджанської РСР № 680 від 27 серпня 1948 року. Цього ж року розпочалося будівництво алеї.

Серед похованих тут і більшовики, і члени КПРС, і особи, що відіграли роль у встановленні радянської влади в Азербайджані; є й ті, хто народилися за межами Азербайджану, але тут провели більшу частину життя. Багато з похованих жили і творили у XIXXX століттях.

Відповідно до списку, доданого до постанови, могили Джаліла Мамедкулізаде, Абдуррагіма Ахвердова, Наджафа Везірова[ru], Гасана Зардабі[ru], Гусейна Араблінського, Сулеймана Сані Ахундова, Алі Назмі[ru], Джабара Кар'ягдиогли, Рустама Мустафаєва, Азіма Азимзаде і Гусейнкулі Сарабського були перенесені на алею честі, їм встановлено пам'ятники.

Поховані[ред. | ред. код]

В даний момент[коли?] на I Алеї честі поховано 251, а на II Алеї честі — понад 500 померлих.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]