Апаш (револьвер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Apache Revolver
Apache Revolver
Apache Revolver
Тип Револьвер зі шпильковими набоями
Походження Бельгія
Історія виробництва
Розробник Louis Dolne
Розроблено 1860
Виробник L. Dolne à Liege
Виготовлення 1869
Варіанти 9×19mm Parabellum
Характеристики
Вага 0.8 фунтів (385г)
Довжина Folded, 4.3" (105мм); Unfolded, 7.8" (200мм)
Bayonet, 1.15" (29.21мм)

Набій 7 mm Lefaucheux
Калібр 7 mm caliber

Апаш (револьвер) у Вікісховищі
Стандартна і традиційна версія револьверу в розгорнутому положенні.

Револьвер Апаш (англ. Apache revolver) — тип кишенькового комбінованого шпилькового револьвера, який випускався бельгійською компанією Луї Дольнэ в місті Льєж (фр. Liège) в 1870-х роках. Цей револьвер набув популярності як «фірмову» зброю «апашей» (фр. Les Apaches), — так на початку XX століття, іменувало себе паризьке злочинне угрупування, яке запозичило однойменну назву войовничого північноамериканського корінного американського племені, — апа́чи. Власне, звідси і сталася назва револьвера.

Цей зразок не слід плутати з іспанським автоматичним пістолетом Apache калібру 6,35 мм ауто (компанія «Охангурен і Видоса», місто Эйбар, Іспанія (исп. Ojanguren y Vidosa), 1920-і роки) і з дешевою копією револьвера Colt Police Positive калібру .38 (компанія Фаб. де Армас Гарантисада, місто Эйбар (исп. Fabrica de Armas Garantizada), 1920-і рік), що також має аналогічну назву

За своїм типом «Апаш» був так званим «пепербокс» («перечниця») — кожна камора барабана служила одночасно і стволом, тому барабан був істотно довший за 7-мм патрон. Відповідно, ствол був відсутній, і куля вистрілювалася через отвір в перемичці рамки револьвера, що прикриває барабан спереду. Інша частина зброї була і зовсім унікальна: рукоять револьвера відливалася із сталі або латуні, в ній були просвердлені отвори під пальці, і вона могла складатися під барабан і рамку, оскільки кріпилася на шарнірі. Спусковий гачок також був доладним. У складеному положенні власник міг затиснути барабан в долоні, просунувши пальці через отвори в руків'ї, внаслідок чого він ставав володарем міцного кастета. Окрім цього, до нижньої частини рами револьвера перед барабаном кріпився на шарнірі складаний хвилеподібний клинок кинджального типу, що має пружинний механізм. Клинок міг складатися під раму або, при необхідності, розкладатися при натисненні на спеціальну кнопку. Під час Другої світової війни у Великій Британії намагалися запустити серійне виробництво компактної комбінованої зброї на «державному рівні» для постачання бійців Опору. Для цього компанія Royal Small Arms Factory узяла за основу комбінований револьвер «Апаш» системи Дольнэ, що поєднує в собі револьвер, кастет і невеликий кинджал.

У 1942 році відділ розробок Royal Small Arms Factory запропонував свій варіант такої зброї — «Пістолет, Револьвер, 9-мм, D.D.(E.) 3313». Конструкція зброї була такою ж, але на відміну від Апаша, D.D.(E.) 3313 мав шестизарядний барабан під патрон калібру 9 × 19 мм Парабелум, короткий гладкий ствол, ударно-спусковой механізм з витою бойовою пружиною. Також, на відміну від Апаша, D.D.(E.) 3313 мав руків'я з трьома отворами під пальці, четвертий поміщався у виїмці рамки. Якщо руків'я було складене, то постріл був неможливий. Кинджальне лезо було пряме. У 1943 році проект D.D.(E.) 3313 був відхилений. Замість цього револьвера прийняли спрощений однозарядний пістолет «Либерейтор» і англійський пістолет-кулемет «СТЕН».

Посилання[ред. | ред. код]

  • Rummel, Jason R. (11 листопада 2006). Is That an Apache in Your Pocket?. Hell in A Handbasket. Архів оригіналу за 19 липня 2008.
  • Shaikh, Aneez (29 серпня 2011). Apache - The "multi-purpose" revolver. GizmoWatch. Архів оригіналу за 21 березня 2015.
  • Apache Knuckleduster Revolver at RIA. Forgotten Weapons (YouTube). 2 лютого 2015. Архів оригіналу за 14 грудня 2021. — Video describing mechanical operation and history of one example
  • The Importance Of The Apache Revolver