Загребська архідіоцезія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Архідієцезія Загреба)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загребська архідіоцезія
Дата створення / заснування 11 грудня 1852
Зображення
Посада керівника організації Roman Catholic Archbishop of Zagrebd
Голова Dražen Kutlešad
Країна  Хорватія
Собор Загребський собор
Християнський літургічний обряд римський обряд
Кількість членів 1 002 923
Кількість населення 1 211 298 осіб
Розташування штаб-квартири Загреб
Спільний кордон із Архідієцезія Рієки, Roman Catholic Diocese of Novo Mestod, Roman Catholic Diocese of Celjed, Дієцезія Вараждина, Дієцезія Беловар-Крижевці, Дієцезія Сисака, Дієцезія Госпич-Сень
На заміну Roman Catholic Diocese of Zagreb (Agram)d
Мова комунікації хорватська і церковна латина
Площа 4246 км²
Мапа розташування
Кількість підписників у соціальних мережах 2806
Офіційний сайт(хор.)
CMNS: Загребська архідіоцезія у Вікісховищі

Загребська архідіоцезія (хорв. Zagrebačka nadbiskupija; лат. Archidioecesis Zagrebiensis) — католицька архідіоцезія-митрополія латинського обряду в Хорватії з центром у столиці країни місті Загреб. Одна з п'яти архідіоцезій країни. Архідієцезія Загреба — кафедра примаса Хорватії. Суфраганними діоцезіями для неї є діоцезія латинського обряду міста Вараждина та греко-католицька діоцезія міста Крижевці.

Історія[ред. | ред. код]

Базиліка Діви Марії в Марія-Бистриці

1093 року угорський король Ласло I Святий заснував єпископство у поселенні на пагорбі Каптол. Ця дата вважається датою заснування Загреба. У той час населені пункти Градец і Каптол, які зараз входять до історичного ядра ​​міста Загреба, являли собою два незалежні поселення, а єдине місто Загреб було остаточно сформовано лише у XIX столітті.

У 1852 році діоцезія була зведена у статус архідіоцезії, що мало відповідати столичному статусу міста. В 1997 році була проведена реформа церковних провінцій Хорватії, в результаті якої з території Загребської архідіоцезії були виділені дві нові діоцезії з центрами у містах Пожега та Вараждин. Вараждинська діоцезія стала суфраганною по відношенню до Загребу, а Пожезька діоцезія була передана під контроль митрополії Джаково-Осієк.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

За даними на 2004 рік в архідіоцезії Загреба налічувалося 1455983 вірних (88,5 % населення), 722 священика і 312 парафій[1]. Кафедральним собором архідіоцезії є собор Вознесіння Діви Марії в Загребі. Два собору діоцезії носять почесний статус «малої базиліки» — Базиліка Серця Ісусового в Загреб е і Базиліка Діви Марії в Марія-Бистриці. Базиліка Діви Марії в Марія-Бистриці і Санктуарій святого Йосипа в Дубоваце (поруч з Карловацем) мають статус національних святинь, є центрами паломництв.

В даний час архідієцезію очолює кардинал Йосип Бозанич (хорв. Josip Bozanić). В діоцезії служать три допоміжних єпископа — Мійо Горський, Валентин Позайч та Іван Шашко.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Статистика діоцезії на catholic-hierarchy.org. Архів оригіналу за 9 квітня 2009. Процитовано 28 червня 2011. 

Посилання[ред. | ред. код]