Астрономічна обсерваторія Кіто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрономічна обсерваторія Кіто

Країна  Еквадор
Розташування Кіто
Код 781
Висота 2823 м
Відкрито 1873
Сайт: oaq.epn.edu.ec

Астрономічна обсерваторія Кіто. Карта розташування: Еквадор
Астрономічна обсерваторія Кіто
Астрономічна обсерваторія Кіто
Астрономічна обсерваторія Кіто (Еквадор)
Мапа

CMNS: Астрономічна обсерваторія Кіто у Вікісховищі

Астрономічна обсерваторія Кіто (ісп. Observatorio Astronómico de Quito – OAQ) -дослідницький інститут Національної політехнічної школи в Кіто, столиці Еквадору. Основними галузями досліджень обсерваторії є астрономія та фізика атмосфери[1].

Обсерваторія була заснована в 1873 році та є однією з найстаріших в Південнії Америці. У 1963 році уряд Еквадору передав обсерваторію в підпорядкування Національній політехнічній школі. Астрономічна обсерваторія Кіто є Національною обсерваторією Еквадору і розташована в 12 кутових мінутах на південь від екватора в історичному центрі Кіто[2].

Історія[ред. | ред. код]

Архітектурне зображення астрономічної обсерваторії Кіто, художник Людвіг Дрессель (1873).
24-сантиметровий телескоп-рефрактор 1875 року фірми «Георг Мерц і сини».
Копія другого телескопа-рефлектора Ісаака Ньютона, який він подарував Королівському товариству в 1672 році[3]

Астрономічна обсерваторія Кіто була заснована в 1873 році. Першим директором був Хуан Баутіста Ментен, який керував будівництвом, спланувавши обсерваторію за зразком Боннської обсерваторії в Німеччині. Будівлю було завершено в 1878 році. У ній міститься одна з найважливіших колекцій наукових інструментів дев'ятнадцятого століття, зокрема рефракторний телескоп і меридіанне коло[4]. 24-сантиметровий Екваторіальний телескоп Мерца є найважливішим інструментом обсерваторії. Він був виготовлений у 1875 році в Мюнхені, Німеччина, і встановлений на екваторіальному монтуванні.

Астрономічна обсерваторія була повністю відреставрована в 2009 році.

Астрономічний музей[ред. | ред. код]

Музей астрономічної обсерваторії Кіто розташований у парку Ла-Аламеда. Він розповідає про історію наукових інструментів, які використовували перші астрономи та вчені. Астрономічна обсерваторія Кіто є значною науковою і туристичною пам'яткою[5].

Діяльність та послуги[ред. | ред. код]

Обсерваторія проводить екскурсії по своїй території, пропонує нічні спостереження за допомогою телескопів, веде астрономічні курси. На території обсерваторії працюють музей і бібліотека.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. One of the Oldest Observatories in South America is the Quito Astronomical Observatory. Архів оригіналу за 18 січня 2012. Процитовано 11 грудня 2022.
  2. Hans J. Haubold (19 квітня 2014). Ecuador Establishes Division of Solar Physics Phenomena. American Astronomical Society. Процитовано 25 травня 2015.
  3. King, Henry C (2003). The History of the Telescope. с. 74. ISBN 978-0-486-43265-6.
  4. National Polytechnic School Establishes Division of Solar Physics Phenomena, American Astronomical Society
  5. https://oaq.epn.edu.ec

Посилання[ред. | ред. код]