Аґудат Ісраель (партія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аґудат Ісраель

івр. אֲגוּדָּת יִשְׂרָאֵל
Країна  Ізраїль
Голова партії Іцхак Ґольдкнопф
Дата заснування 1912
Штаб-квартира Єрусалим
Друкований орган Hamodiad
Офіційний сайт smart-click.co.il/agodat_israel/

Аґудат Ісраель (івр. אֲגוּדָּת יִשְׂרָאֵל‎) — ашкеназька хасидська ультраортодоксальна партія в Ізраїлі[1][2], яка виступає за вплив Тори та єврейського закону (Галахи) на єврейське суспільство в Ізраїлі та в єврейській діаспорі. Це традиція руху «Аґудат Ісраель», який був заснований 28 травня 1912 року в Катовиці[3], яке тоді було частиною Німеччини. «Аґудат Ісраель» завжди відкидала світський сіонізм, ставлення, яке не змінилося відтоді, як воно увійшло в політичну систему держави Ізраїль.

Історія[ред. | ред. код]

У червні 2022 року член Ради знавців Тори[en] рав Яков Альтер ухвалив рішення, що, починаючи з виборів до Кнесету двадцять п'ятого скликання, рабин Іцхак Ґольдкнопф виконуватиме обов'язки представника центральної фракції «Аґудат Ісраель» замість Якова Ліцмана[en]. Відповідно до цього рішення він був поставлений першим у списку «Ягадут га-Тора» від імені «Аґудат Ісраель» для Кнесета двадцять п'ятого скликання.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Guide to Israel's political parties. BBC News. 21 січня 2013. Процитовано 28 червня 2015. (англ.)
  2. Ishaan Tharoor (14 березня 2015). A guide to the political parties battling for Israel's future. The Washington Post. Процитовано 28 червня 2015. (англ.)
  3. Mordecai Naor: Eretz Israel. Das 20. Jahrhundert. Könemann, Köln 1998, ISBN 3-89508-594-4, S. 58. (нім.)