А-гей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
А-гей
Походження  Тайвань

Ageh (спрощ.: 阿给; кит. трад.: 阿給; певедзі: á-geh) або Tamsui ageh (спрощ.: 淡水阿给; кит. трад.: 淡水阿給; певедзі: Tām-súi á-geh) — фірмова страва, що походить із району Даньшуй міста Новий Тайбей і складається зі шматка смаженого тофу, начиненого вареною целофановою локшиною та запечатаного сурімі, яку широко продають продавці в цьому районі.[1] [2] Назва а-гей походить від абурааге (aburaage (яп. 油揚げ) , age (яп. あげ) ), смаженого та тушкованого японського пакетика тофу, з якого готується а-гей.

Культура[ред. | ред. код]

Повідомляється, що а-гей був створений у 1965 році Iông-tēⁿ Gím-bûn (楊鄭錦文), яка поєднала різноманітні продукти харчування, що продавалися у її кіоску на вулиці Чін-лі (真理街), щоб продати їх як новий продукт харчування. Ця оригінальна страва складається зі смаженого тофу, з якого виймають середину, начиняють целофановою локшиною, звареною у тушкованому свинячому фарші, запечатують і засипають сумішшю моркви та сурімі, а потім готують на пару до готовності.[3] Ця страва поєднує в собі кілька прийомів з інших страв, у тому числі начинку абура-аге на кшталт інарізуші, покриття тофу сурімі для приготування Yong Tau Foo, а також використання целофанової локшини як начинки для багатьох фаршированих пирогів.

Окремі а-гей подаються з простим соєвим соусом або солодким соусом чилі. Взимку а-гей зазвичай їдять з тарілкою супу з фаршированих рибних кульок, а влітку - зі склянкою холодного соєвого молока влітку.

Продавці[ред. | ред. код]

Серед відомих продавців а-гей у Даньшуй:

  • Оригінальний магазин а-гей (老店阿給)
  • Три сестри а-гей (三姊妹阿給)
  • Веньхуа а-гей (文化阿給)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 林, 宛宜 (23 листопада 2010), 就是這一碗! 最正宗淡水阿給創始店, WEnews, NOWnews.com
  2. 王, 景新 (18 серпня 2007), 淡水阿給何其多 「文化阿給」周杰倫也愛吃(@真理), 聯合報
  3. 吳, 肇欣, 淡水阿給, 臺灣大百科全書 Encyclopedia of Taiwan, архів оригіналу за 23 березня 2012

Посилання[ред. | ред. код]