Баеда Мар'ям I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баеда Мар’ям I
በእደ ማርያም
29-й Імператор Ефіопії
26 серпня 1468 — 8 листопада 1478 року
Попередник: Зара Якоб
Наступник: Ескендер
 
Народження: 1448(1448)
Дебре-Берхан
Смерть: 8 листопада 1478(1478-11-08)
Рід: Соломонова династія
Батько: Зара Якоб
Мати: Сейон Моргаса
Шлюб: Romna Warkd
Діти: Ескендер,
На'од

Баеда Мар'ям I — негус Ефіопії з Соломонової династії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Зара Якоба[1].

Під кінець свого правління Зара Якоб почав виявляти особливу деспотичність, у тому числі відносно членів своєї родини. Деяких із них він навіть стратив. Серед страчених була й мати Баеди Мар'яма (1462). Така ж доля могла чекати й на самого принца, коли той замовив поминальну обідню по матері. Утім за допомогою Ефіопської церкви батька з сином удалось помирити, після чого Зара Якоб офіційно оголосив сина своїм наступником[2].

На початку свого правління Баеда Мар'ям провів кампанію проти народу добеа, що проживав у північно-східних регіонах країни, але походи зазнали невдачі[3]. Пізніше негус удався до нового походу, який був більш вдалим. Війська імператора вдарили з кількох напрямків, у результаті чого було захоплено багатьох полонених та взято худобу й продовольство[4]. Після тієї поразки багато вождів добеа погодились сплачувати данину ефіопському негусу. Баеда Мар'ям збудував у підкорених провінціях церкву та заклав апельсинові сади[5].

Баеда Мар'ям переніс свій двір до області Гураге, використовуючи її як базу для своїх кампаній у Бале. Його постійні походи призвели до укладення мирної угоди з султаном Адалу Мухаммадом. Цей мир він використав, щоб провести чергову кампанію проти норовливих фалаша у північних територіях. Утім, після смерті Мухаммада війни з Адалом продовжились.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. His Chronicle is translated in part by Richard K. P. Pankhurst, The Ethiopian Royal Chronicles (Addis Ababa: Oxford University Press, 1967)
  2. James Bruce, Travels to Discover the Source of the Nile (1805 edition), т. 3, стор. 110
  3. Richard Pankhurst, The Ethiopian Borderlands: Essays in Regional History from Ancient Times to the End of the 18th century (Asmara, Eritrea: Red Sea Press, 1997), стор. 106–107, 110
  4. Pankhurst, The Ethiopian Borderlands, стор. 110
  5. Pankhurst, The Ethiopian Borderlands, стор.111