Девіт II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девіт II
ዳዊት
Девіт II
Девіт II
33-й Імператор Ефіопії
13 серпня 1508 — 2 вересня 1540 року
Попередник: На'од
Наступник: Ґелавдевос
 
Народження: 1497(1497)
Дебре-Дамо, Тіґрай, Ефіопія
Смерть: 2 вересня 1540(1540-09-02)
Дебре-Дамо, Тіґрай, Ефіопія
Поховання: Дебре-Дамо
Рід: Соломонова династія
Батько: На'од
Шлюб: Seble Wongeld
Діти: Мінас, Ґелавдевос і Yāʿqobd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Девіт II — імператор (негус) Ефіопії у 1508–1540 роках з Соломонової династії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином імператора На'ода та його дружини Могаси. В одинадцятирічному віці зійшов на престол Ефіопії. До 1516 року країною керувала регент — цариця Єлені, яка підтримувала активні зв'язки з португальцями. 1520 року посольство тієї країни відвідало імператорський двір, однак Девіт, недооцінивши можливості співробітництва з європейськими християнськими державами, проводив політику обмеження зв'язків з Португалією.

Не отримавши підтримки європейських партнерів, імператор вступив до збройного конфлікту з сусіднім мусульманським султанатом Адал, який отримував допомогу від турків та арабських племен південної Аравії. Після перших успіхів у 1516–1517 роках, коли Девіт II розгромив військо Адалу, а його султан Махфуз загинув — почались нищівні поразки, коли в султанаті Адал до влади прийшов енергійний і талановитий полководець Ахмед ібн Ібрагім аль-Газі, який 1529 року оголосив Ефіопії джихад. Поразкам військ Девіта II сприяла також відсутність у нього артилерії, подібної до тієї, що була передана Адалу турками й активно застосовувалась мусульманами. В результаті майже вся Ефіопія була окупована ворогом, імператор утік на північ країни, де й помер. Лише спадкоємцю Девіта II, імператору Ґелавдевосу вдалось 1559 року, за допомогою португальців, розгромити мусульман та вигнати їх з Ефіопії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Francisco Alvarez, The Prester John of the Indies translated by C.F. Beckingham and G.W.B. Huntingford (Cambridge: Hakluyt Society, 1961), p. 304. Alvarez's book is an important account not only of the Portuguese mission to Ethiopia, but for Ethiopia at the time.
  • Paul B. Henze, Layers of Time, A History of Ethiopia (New York: Palgrave, 2000), стор. 85.
  • Taddesse Tamrat, Church and State in Ethiopia (1270–1527) (Oxford: Clarendon Press, 1972), стор. 301.