Горес Бебкок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бебкок Горес Велкам)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горес Бебкок
Народився 13 вересня 1912(1912-09-13)[1][2][…]
Пасадіна, окр. Л.-Анджелес, Каліфорнія, США
Помер 29 серпня 2003(2003-08-29)[1][2][4] (90 років)
Санта-Барбара, США
Країна  США
Діяльність астроном
Alma mater Каліфорнійський технологічний інститут[5]
Університет Каліфорнії (Берклі)[5]
Університет Південної Каліфорнії
Галузь астрономія
Заклад Обсерваторія Маунт-Вілсон
Каліфорнійський технологічний інститут
Паломарська обсерваторія
Членство Американська академія мистецтв і наук
Американське філософське товариство[6]
Американське астрономічне товариство[6]
Національна академія наук США
Нагороди

Горес Велкам Бебкок (англ. Horace Welcome Babcock; 13 вересня 1912 — 29 серпня 2003) — американський астроном, член Національної АН США (1954). Син Гарольда Бебкока.

Життєпис[ред. | ред. код]

Родився в Пасадені (штат Каліфорнія). У 1934 році закінчив Каліфорнійський технологічний інститут, продовжував освіту в Каліфорнійському університеті в Берклі. У 1938—1939 роках працював у Лікській обсерваторії, в 1939—1941 роках — в обсерваторії Мак-Доналд. У роки другої світової війни займався дослідженнями з військової тематики в Массачусетському і Каліфорнійському технологічних інститутах. З 1946 року працював в обсерваторіях Маунт-Вілсон і Маунт-Паломар (у 1964—1978 роках — їхній директор). З 1978 року — почесний співробітник обсерваторії Маунт-Вілсон.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Основні наукові роботи присвячені вивченню галактик і магнітних полів Сонця та зір. У 1946 році вперше виявив магнітне поле у зір, змірявши за допомогою створеного ним аналізатора зеєманівське розщеплення ліній у спектрі зорі 78 Діви; незабаром знайшов, що багато пекулярних A-зір мають сильні магнітні поля, зміни яких корелюють зі спектральними змінами. У 1950 році відкрив магнітне поле у M-гіганта, в 1955 — у змінної RR Ліри. У 1958 році опублікував каталог зір, що мають потужні магнітні поли.

У 1952 спільно з Г. Д. Бебкоком винайшов і виготовив сонячний магнітограф — прилад для детальної реєстрації магнітних полів на поверхні Сонця; спільно з Г. Д. Бебкоком почав регулярне картографування сонячних магнітних полів. Запропонував гіпотезу, що пояснює утворення сонячних плям і їхні магнітні властивості. Згідно з цією гіпотезою силові лінії загального магнітного поля Сонця закручуються унаслідок нерівномірності обертання Сонця і тоді, коли це тороїдальне поле виноситься на поверхню висхідними потоками речовини, у фотосфері в місцях виходу силових ліній утворюються плями.

Досліджував обертання галактики Андромеди і показав в 1938 році, що її спіральні рукави волочаться (відстають в обертанні від ядра), вивчав яскравість нічного неба й міжзоряне поглинання поблизу північного галактичного полюса, виконав спектральні дослідження зір типу U Близнят, комет, Сонця.

Велику увагу приділяв приладобудуванню. Створив багато приладів, якими оснащені обсерваторії Маунт-Вілсон і Маунт-Паломар. Окрім сонячного магнітографа, сконструював перший автоматичний мікрофотометр інтенсивності, експонометри й автоматичні гіди для 100- і 200-дюймових телескопів; разом із Г. Д. Бебкоком сконструював машину для нарізки дифракційних ґраток і виготовив високоякісні ґратки великих розмірів.

Визнання та нагороди[ред. | ред. код]

Член низки наукових товариств.

Медаль Генрі Дрейпера Національної АН США (1957), медаль А.С.Еддінгтона Лондонського королівського астрономічного товариства (1957), медаль Кетрін Брюс Тихоокеанського астрономічного товариства (1969).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Бэбкок Хорес Уэлкам. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)