Без заголовка (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Без заголовка (оповідання)
Без заглавия
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Антон Павлович Чехов
Мова російська
Написано 1888
Опубліковано 1888
Країна  Російська імперія

«Без заголовка» (рос. Без заглавия) — оповідання А. П. Чехова, вперше опубліковане в 1888 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія оповідання розгортається в V столітті в одному монастирі. Монахи, які живуть тут, ніколи не виходили за межі монастиря, поруч з яким ніхто ніколи не проходив. Їх старець грав на органі, складав латинські вірші та писав ноти. Кілька десятків років у монастирі нічого не відбувалося, і ось, одного разу в двері монастиря постукав один п'яниця і попросив нагодувати його. Помолитися або приєднатися до монахів він відмовився, і присоромив їх за те, що вони не рятують грішних городян, які топлять себе в розпусті і пороці.

Старець погодився з цим і вирішив піти в місто. Ченці чекали його три місяці. Коли він повернувся, то в розпачі розповів ченцям, що в місті панує розпуста, люди цілий день сидять в публічних будинках, п'ють вино і розважаються. Знесилений чернець лягає спати, а вранці виявляє, що в монастирі не залишилося ні одного ченця — всі бігли в місто.

Історія публікації[ред. | ред. код]

У 1888 році сім'я Чехова оселилася на Луці, біля міста Сум Харківської губернії[1], в цей період і з'явився оповідання «Без заголовка». Оповідання вперше було надруковане 1 січня в газеті «Новое время», 1888, № 4253, під заголовком «Казка». Згодом, з численними стилістичними доповненнями та зміною заголовка, оповідання увійшло у збірку «Допомога постраждалим від неврожаю» (видання газети «Курьер», 1899), а 1900 року передруковане для другого видання збірки[2]. Сам Чехов включив оповідання у IV том зібрання творів.

У 1905 році Вчений комітет Міністерства народної освіти заборонив четвертий том зібрання творів Чехова в народних бібліотеках і читальнях через оповідання «Без заголовка», «Парі» і «Злодії».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чехов А. П. Биография Чехова. Архів оригіналу за 12 липня 2012. Процитовано 2011-128.
  2. А. П. Чехов. Собрание сочинений. — М. : Гос. издательство художественной литературы, 1955. — Т. 6. — С. 481.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. Без заглавия// Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Сочинения: В 18 т. / АН СССР. Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1974—1982.

Посилання[ред. | ред. код]