Божович Лідія Іллівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Божович Лідія Іллівна
Божович Лидия Ильинична
Народилася 11 січня 1908(1908-01-11)
Курськ, Курська губернія, Російська імперія Російська імперія
Померла 21 липня 1981(1981-07-21) (73 роки)
Москва, Росія Росія
Країна СРСР СРСР
Діяльність психологиня
Alma mater Московський державний університет імені Ломоносова
Галузь психолог, особистість, дитяча психологія
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор психологічних наук
Науковий керівник Виготський Лев Семенович
Вчителі Виготський Лев Семенович
Відома завдяки: дослідження розвитку дитячої особистості
Діти Божович Віктор Ілліч

Лідія Іллівна Божович (11 січня, 1908, Курськ — 21 липня 1981) — радянський психолог, дослідниця розвитку дитячої особистості, учениця Виготського Л. С., одна з відомої «вісімки». Похована на цвинтарі Донського монастиря[1].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Навчалася в Московському університеті, перше експериментальне дослідження з психології наслідування провела під керівництвом Виготського. У 1920-30-ті рр. входила до складу п'ятірки найближчих московських учнів Виготського (Запорожець, Божович, МорозоваСлавіна). Працювала завучем у психоневрологічній школі-санаторії, з 1931 р. — в Академії комуністичного виховання на кафедрі психології, яку очолював Виготський. Надалі працювала у відділі психології Української психоневрологічної академії (Харків). У 30-ті рр., формально працюючи в Полтаві, входила до Харківської психологічної школи. У 1939 р. захистила кандидатську дисертацію з проблем засвоєння орфографії. У роки Великої вітчизняної війни завідувала відділом трудотерапії евакогоспіталю № 3880 в р. Киштимі Челябінської області. Працювала в НДІ загальної і педагогічної психології АПН СРСР, з 1945 р. по 1975 р. керувала створеної нею лабораторією психології формування особистості. Доктор психологічних наук. Професор.

Науковий внесок[ред. | ред. код]

Основне коло інтересів Божович — дитяча психологія. У цій царині Божович написано праці з проблем розвитку особистості дитини, формування її мотивації, з експериментального дослідження афективних конфліктів, самооцінки та динаміки рівня домагань в дитячому віці, особистісної спрямованості, умов формування гармонійної особистості, тощо. 

Основні праці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Божович, Лидия Ильинична (2008). Личность и ее формирование в детском возрасте. Мастера психологии. СПб. [и др.]: Питер. с. 398. ISBN 978-5-91180-846-4.

Посилання[ред. | ред. код]