Болек Поливка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болек Поливка
Bolek Polívka
Народився 31 липня 1949(1949-07-31) (74 роки)
Візовіце[cs]
Громадянство Чехословаччина Чехословаччина
Чехія Чехія
Діяльність актор кіно і театру, мім, драматург і сценарист
Alma mater Академія музики імені Яначека[1]
Роки діяльності 1967 — дотепер
Дружина Станіслава Поливкова
Шанталь Пуллен
Марцела Черна
Діти Vladimír Polívkad, Anna Polívkovád і Kamila Polívkovád[2]
IMDb ID 0689990
Автограф
Нагороди та премії

CMNS: Болек Поливка у Вікісховищі

Болеслав Поливка (чеськ. Boleslav Polívka, 31 липня 1949, Візовіце[cs]) — чеський актор кіно і театру, мім, драматург і сценарист. Він знявся в понад 40 фільмах. Болеслав Поливка — один із найвідоміших артистів чеської пантоміми, він часто виступає з іноземними театральними ансамблями.

Біографія[ред. | ред. код]

Болеслав Поливка народився в сім'ї актора-аматора. Акторської майстерності навчався в Академії драми в Брно, де захоплювався пантомімою. Поливка появився на кіноекранах ще у 1960-х роках. У 1969 році в Брно він був співзасновником театру «Гуска на мотузку́»[cs], де на тому ж місці в 1993 році з'явився «Театр Болька Поливки».

У 1971 році він закінчив навчання в Академії в місті Брно грою в п'єсі Ладислава Смочка[cs] «Дивний день доктора Звонка Бурка» (Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho).

У 1993 році він заснував власний театр «Болек Поливка» у Брно, але також був гостем у Зліні або празькому театрі на Виноградах.[3]

Творчість Болека Поливки як письменника, режисера та міма натхнена блазенством, commedia dell'arte, та ранніми комедійними фільмами. Проте час від часу він послуговується голосом, що робить його звичним театральним актором.[4]

Болек Поливка. 2010

Поливка співпрацював з чеським режисером Володимиром Сісом, а з 1980-х років з Вірою Хитиловою, яка часто брала його на головні ролі у своїх «моральних комедіях».

За роль священика Голі у фільмі «Забуте світло»[cs] (Zapomenuté světlo) на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах у 1997 році він був визнаний найкращим актором і нагороджений Чеським левом. Вдруге він був нагороджений Чеським левом у 2000 році за роль у фільмі «Ми повинні допомагати одне одному»[cs] (Musíme si pomáhat) режисера Яна Гржебейка[cs]. Фільм також був номінований на премію «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою.

Поливка також представляє два телевізійні шоу на Чеському телебаченні — «Манеж Болька Поливки» (Manéž Bolka Polívky) і «Больковини» (Bolkoviny).

Бізнес[ред. | ред. код]

Одним з проєктів Болька було в 1993 році проголошення ним самого себе волоським королем довічно, коли для підтримки туризму Томаш Гарабіш заснував «Волоське королівство». На своїй фермі в Ольшанах Болек Поливка організовував різні акції, наприклад «чемпіонат світу» з кидання кременю в жито. Чеське телебачення транслювало низку концертів, особливо народних колективів під назвою «Спів на фермі». Однак, у 2013 році Регіональний господарський суд у Брно оголосив ферму Поливки банкрутом через вісім мільйонів боргів.[5]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Болеслав Поливка був одружений тричі та має шестеро дітей, зокрема акторку Анну Поливкову[cs].

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]