Бізнес-ідея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бізнес-ідея — ідея, яку можна використати для побудови нової компанії або нового напряму діяльності в компанії, яка вже працює. Як правило, бізнес-ідея спрямована на створення товарів або послуг, які можна продати за гроші завдяки сформульованій у бізнес-ідеї новій бізнес-моделі.

Визначення[ред. | ред. код]

Бізнес-ідея — це концепція бізнесу, пов'язана з розумінням цінності, пропонованої споживачеві. Вона може бути як власною (новою, оригінальною, народженою вперше), так і запозиченою ззовні («вороже» поглинання через придбання компаній, створення спільних підприємств тощо)[1][2].

Методи[ред. | ред. код]

Існують кілька методів для вироблення і тестування бізнес-ідеї. Здатність трансформації бізнес-ідеї в життєздатний бізнес, повинна бути підкріплена здійсненним бізнес-планом, який можна продати за певну суму зацікавленим інвесторам або компаніям власне до здійснення ідеї. Також бізнес-ідею можна продати методом укладення контракту на реалізацію бізнес-ідеї з менеджером, або скориставшись іншими способами компенсації.

Бізнес-ідея, подана в потрібний час, коли очікується наростання попиту на згадані в бізнес-ідеї товари або послуги, може привести до створення високоприбуткового бізнесу. В умовах зростання в багатьох галузях конкуренції, почали з'являтися бізнес-ідеї, спрямовані на створення товарів або послуг, на які нині немає попиту взагалі. Такі інноваційні бізнес-ідеї спрямовані на формування попиту методом пропозиції ринку абсолютно нових товарів або послуг.

Бізнес-ідей і джерел їх виникнення безліч, проте якість і своєчасність їх реалізації визначають невдачу або успіх.

Методики для генерування бізнес-ідей[ред. | ред. код]

Як правило, успішні бізнес-ідеї генерують або експерти в галузі бізнес-ідеї, або новачки, які прийшли з інших галузей і не обтяжені штампами й традиціями галузі бізнес-ідеї.

Для генерування бізнес-ідей може бути корисним проведення структурного аналізу наявних галузей, ринків, бізнес-моделей, бізнес-процесів. Як правило, пишуться аналітичні записки, проводяться SWOT-аналіз, варіанти PEST-аналізу, аналіз п'яти сил Портера.

Часто використовується методика мозкового штурму.

Інновації[ред. | ред. код]

Інновації в контексті бізнесу передбачають створення нових ідей, розробку нових продуктів за допомогою спеціальних досліджень і розробок, або ж поліпшення наявних послуг і товарів. Інновації часто поміщають у центр уваги бізнесу, вони можуть стимулювати його розвиток і вихід у лідери ринку. Підприємства, орієнтовані на інновації, зазвичай ефективніші, рентабельніші і продуктивніші. Успішні інновації мають бути вбудованими в бізнес-стратегію, засновану на культурі інновацій та заохочення творчих методів вирішення поставлених завдань[3].

Приклади інновацій[ред. | ред. код]

1997 року Apple була компанією з капіталом 2 млрд доларів, а 2015 року вже оцінювалася в 700 млрд. Це сталося не в останню чергу завдяки інноваційним технічним рішенням, які знайшли своє втілення в MacBook, iPod, iPad і iPhone[4].

Tesla створила електромобіль з особливим зовнішнім виглядом і ефективним двигуном, що допомогло компанії досягти ринкової капіталізації 33 млрд доларів[5].

Uber, заснований 2009 року, за 6 років перетворився на компанію, оцінювану в 50 млрд доларів. Його проста, але незвична ідея ― замовлення таксі за допомогою застосунку на смартфоні ― виявилася надзвичайно популярною[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шкурко В. Е. Бизнес-планирование в предпринимательской деятельности [Архівовано 13 листопада 2021 у Wayback Machine.]: [учеб. пособие]/В. Е. Шкурко, Н. Ю. Никитина — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2016—172с.- c.27—39 — ISBN 978-5-7996-1803-2
  2. Стрекалова Н. Д. Бизнес-планирование: учебное пособие — СПб.: Питер, 2012, — 352с. — с.96—126 — ISBN 978-5-459-01065-7
  3. Unknown. What is innovation?. Business.gov.au. Архів оригіналу за 29 жовтня 2015. Процитовано 29 жовтня 2015.
  4. Kotter International (22 листопада 2013). It's not the idea, it's what you do with it. Forbes.com. Архів оригіналу за 23 жовтня 2015. Процитовано 29 жовтня 2015.
  5. Dyer, Jeff (19 серпня 2015). Decoding Tesla's secret formula. Forbes.com. Архів оригіналу за 30 жовтня 2015. Процитовано 29 жовтня 2015.
  6. Davidson, Lauren (21 серпня 2015). Uber IPO planned for first half of 2017 as bookings grow four-fold this year. Telegraph.co.uk. Архів оригіналу за 16 грудня 2015. Процитовано 29 жовтня 2015.