Бій біля острова Велья-Лавелья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бій біля острова Велья-Лавелья
Друга світова війна
Війна в Тихому океані
Кампанія на Соломонових островах
Японські есмінці перед боєм
Японські есмінці перед боєм

Японські есмінці перед боєм
Координати: 7°30′ пд. ш. 156°13′ сх. д. / 7.500° пд. ш. 156.217° сх. д. / -7.500; 156.217
Дата: 6 жовтня 1943
Місце: Околиці острова Велья-Лавелья, Соломонові острови
Результат: Перемога Японії
Сторони
США США Японія Японія
Командувачі
Френк Уокер[en] Мацудзі Ідзуін[en]
Військові сили
6 есмінців 9 есмінців, 20 барж, допоміжні судна
Втрати
1 есмінець затонув, 2 важко пошкоджено, 67 загиблих[1][2] 1 есмінець затонув, 138 загиблих[3]

Бій біля острова Велья-Лавелья(яп. 第二次ベララベラ海戦|Дайнидзи Бэра-Рабэра кайсэн) — одне з бойових зіткнень під час Тихоокеанської кампанії. Сталося 6 жовтня 1943 року поблизу острова Велья-Лавелья, що входить в архіпелаг Соломонові острови.

Передісторія[ред. | ред. код]

Після поразок у битві на острові Нью-Джорджія і в затоці Велья японці почали евакуацію своїх гарнізонів з Соломонових островів. У містечку Хораниу, у північній частині Велья-Лавелья було розгорнуто базу евакуації, де залишалося ще близько 600 солдатів. Для їхньої евакуації був направлений конвой під командуванням контр-адмірала Мацудзі Ідзюїна. У конвой входили 9 есмінців ("Югумо", "Фуміцукі", "Мацукадзе", "Юнагі", "Акігумо", "Ісокадзе", "Кадзагумо", "Сігуре", "Самідарэ"), близько 20 барж і допоміжні кораблі. Ідзюїн розділив свої сили на 2 з'єднання — транспортне (баржі та 3 есмінці ескорту) та підтримки (6 есмінців).

Бій[ред. | ред. код]

Американці знали про спробу евакуації та надіслали на перехоплення 6 есмінців.

О 22:30 японське з'єднання підтримки зіткнулося з трьома американськими есмінцями («Селфрідж», «Шевальє», «О'Баннон»), що виходять із затоки Велья. З'єднанням командував капітан Френк Вокер. З боку острова Велья-Лавель підходили ще три есмінці («Ральф Талбот», «Тейлор», «Ла Валетт») під командуванням Гарольда Ларсона. Уокер не став чекати Ларсона і вирішив розпочати бій самостійно.

О 22:56, після серії маневрів, сторони обмінялися артилерійськими та торпедними ударами. Через невдалу побудову японських кораблів есмінцю «Югумо» довелося зробити ривок у бік супротивника, щоб відкрити директору вогню решті кораблів. Його торпеда потрапила до «Шевалья», викликавши вибух носового льоху. "О'Баннон", що йшов слідом, врізався в "Шевальє" і також виявився серйозно пошкоджений. Втім, «Югумо», зробивши свій ривок, опинився під сильним вогнем і, отримавши кілька попадань, у тому числі торпеду з «Селфріджа», затонув за лічені хвилини.

Ідзюїн скомандував перебудуватися та поставити димову завісу. А Вокер на вцілілому «Селфріджі» атакував транспортне сполучення японців і вступив у бій з «Сігуре» та «Самідаре». Він накрив їх артилерією, однак, отримавши торпедне влучення, був змушений вийти з бою.

Результати бою[ред. | ред. код]

Коли до місця подій підійшли есмінці Ларсона, все вже було скінчено і їм залишалося тільки зняти тих, хто вижив із «Шевальє», і затопити його. Два інші есмінці зуміли дістатися бази.

Японці ж досягли Хораниу, зняли своїх солдатів і повернулися додому.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Destroyer History: USS Chevalier [Архівовано 2008-06-03 у Wayback Machine.] 54 погибших(англ.)
  2. Naval Historical Center: USS Selfridge [Архівовано 2013-02-02 у Wayback Machine.] 13 погибших(англ.)
  3. Long Lancers: Yugumo [Архівовано 2018-03-25 у Wayback Machine.](англ.)