Бістахіеверсор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бістахіеверсор
Час існування: 75 - 74 млн р.т.
Череп і хребець в Музеєві Природничої Історії і Наук Нью Мексико
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Целурозаври (Coelurosauria)
Надродина: Тиранозавроїди (Tyrannosauroidea)
Родина: Еутиранозаври (Eutyrannosauria)
Рід: Бістахіеверсор (Bistahieversor)
Carr & Williamson, 2010
Бістахіеверсор сілей (Bistahieversor sealeyi)
Carr & Williamson, 2010
Посилання
Вікісховище: Bistahieversor
Віківиди: Bistahieversor
Fossilworks: 163807

Бістахіеверсор (лат. Bistahieversor sealeyi, від нав. Bistahí (місце розкопок) і грец. έβερσορ — "руйнівник") — Тиранозавроїд, який є сестринським таксоном відносно Тиранозаврових. Рід містить єдиний вид, описаний в 2010 році. Голотипом став екземпляр, знайдений в формації Кіртленд, усі інші екземпляри були знайдені у більш ранній формації Фрутленд.

Відкриття[ред. | ред. код]

Очищення черепа голотипу.

Перші рештки Бістахіеверсора були знайдені в 1990 році, на території Нью-Мексико, частковий череп і скелет були класифіковані, як Облизодон, другий зразок, що складався з неповного черепа малолітньої особи був знайдений в 1992, третій зразок з повним черепом був знайдений в 1998 році.

В дослідженні 2000 року Томас Карр і Томас Вільямсон дослідили екземпляри і перекласифікували їх до нового виду Дасплетозавра. І тільки в 2010 році, при повторних дослідженнях Карр і Вільямсон зрозуміли, що матеріал являє собою новий рід, який вони назвали Bistahieversor sealeyi.

Ім'я Бістахіеверсор складається з навашського слова Bistahí (місце, де був знайдений голотип) і грецького слова έβερσορ, що означає "руйнівник", буквально означає "Руйнівник з Бістахі".[1]

Опис[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів з людиною

Скам'янілостей доволі мало, але на сьогодні відомо достатньо інформації про інших Тиранозавроїдів, щоб реконструювати облік Бістахіеверсора, тварина досягала довжини можливо до 9 метрів, хоча скоріше 8 максимум і маси більше, ніж в 1 тону. Якщо згадати восьмиметрових Тиранозаврових, по типу 2 - тонних Літронакса і Танатотериста, то на їх фоні Бістахіеверсор є доволі худим, що і вказує на його більш базальне положення у порівнянні з вище згаданими. Оскільки Тиранозаврові є родиною бігунів, близький до них Бістахіеверсор напевне також був активно бігаючим хижаком.

Череп[ред. | ред. код]

Череп був доволі широким, це вказує, що великі голови почала розвивати не родина Тиранозаврових, а їх спільний з Бістахіеверсором предок. Серед відмінностей черепа можна додати меншу у порівняні з Тиранозавровими висоту, отвір над оком, в якому скоріше за все знаходились повітряні мішки а також іншу кількість зубів - 64 штуки.

Органи чуття[ред. | ред. код]

Динозавр мав дуже хороший нюх і сильно розвинений зір, що характерно для Тиранозаврових, як і широкий череп ці два органи чуття напевне розвилися у спільного предка.

Класифікація[ред. | ред. код]

Кладограма згідно з Warshaw & Fowler (2022)
Eutyrannosauria

Dryptosaurus aquilunguis

Appalachiosaurus montgomeriensis

Bistahieversor sealeyi

Tyrannosauridae
Albertosaurinae

Gorgosaurus libratus

Albertosaurus sarcophagus


Tyrannosaurinae
Alioramini

Alioramus remotus

Alioramus altai

Qianzhousaurus sinensis


Dynamoterror dynastes

Teratophoneus curriei

Lythronax argestes

Nanuqsaurus hoglundi

Daspletosaurini

Thanatotheristes degrootorum

Daspletosaurus torosus

Daspletosaurus wilsoni

Daspletosaurus horneri

Tyrannosaurini

Zhuchengtyrannus magnus

Tarbosaurus bataar

Tyrannosaurus rex


Північна Америка часів Кампанського ярусу

Раніше вважалося, що Бістахіеверсор є Тиранозаврином, більш близьким до Тиранозавра ніж Тератофоней і навіть Дасплетозавр, причиною є схожість зубів і як згадувалось раніше хибна думка про еволюцію черепів, а точніше коли вони почали розширятись, посилюючи силу укусу і покращуючи зір. Пізніші дослідження в свою чергу показали, що він не є Тиранозаврином і навіть не є Тиранозавровим. Однак все ж Бістахіеверсор є найближчим сестринським таксоном для останніх.[2] Деякі вчені також припускають, що схожість з пізніми Тиранозавровими в аспектах черепа є результатом конвергентної еволюції.

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Бістахіеверсор жив на території материка Ларамідія, в самій південній його частині. Він був апекс хижаком регіону, хоча не був найбільшим хижаком континенту, оскільки в центральних регіонах Ларамідії жили Дасплетозаври а в північних Горгозаври; обидва хижака були приблизно на метр довшими і в два рази масивнішими.

Реконструкція Титаноцератопса

В ареалі існування Бістахіеверсора жили Еудромеозаври під назвою Заврорнітолести, невеличкі півтораметрові хижаки, там же існували всеїдні Орнітоміми і декілька безіменних Дромеозаврид. В формації Кіртленд також був знайдений Пахіцефалозавр по імені Стегоцерас, маленька травоїдна тварина.[3]

Основною здобиччю Бістахіеверсора були Гадрозаврові, по типу Анасазізавра і Критозавра, а також Цератопси на рахунок Бістіцератопса, великого Пентацератопса і Термінокава, гіганського Титаноцератопса. Скоріш за все на свою здобич динозавр полював способом заганяння і виморення, кусаючи в хвосто-бедровий м'яз для знерухомлення жертви, як це робили майже всі Тиранозаврові.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Carr, Thomas D.; Williamson, Thomas E. (2010). "Bistahieversor sealeyi, gen. et sp. nov., a new tyrannosauroid from New Mexico and the origin of deep snouts in Tyrannosauroidea". Journal of Vertebrate.
  2. Voris, Jared T.; Therrien, Francois; Zelenitzky, Darla K.; Brown, Caleb M. (2020). "A new tyrannosaurine (Theropoda:Tyrannosauridae) from the Campanian Foremost Formation of Alberta, Canada, provides insight into the evolution and biogeography of tyrannosaurids".
  3. Jasinski, S. E.; Sullivan, R. M. (2011). "Re-evaluation of pachycephalosaurids from the Fruitland-Kirtland transition (Kirtlandian, late Campanian), San Juan Basin, New Mexico, with a description of a new species of Stegoceras and a reassessment of Texascephale langstoni" (PDF). Fossil Record 3. New Mexico Museum of Natural History and Science, Bulletin (PDF).