Тератофоней

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тератофоней
Час існування: 77 - 76 млн р.т.
Реконструкція скелетів дорослої і ювенільної особи
Реконструкція скелетів дорослої і ювенільної особи
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Целурозаври (Coelurosauria)
Надродина: Тиранозавроїди (Tyrannosauroidea)
Родина: Тиранозаврові (Tyrannosauridae)
Підродина: Тиранозаврини (Tyrannosaurinae)
Рід: Teratophoneus (Teratophoneus)
Carr et al., 2011
Тератофоней Каррі (Teratophoneus curriei)
Carr et al., 2011
Посилання
Вікісховище: Teratophoneus
Віківиди: Teratophoneus
EOL: 47458516
Fossilworks: 176780

Тератофоней (лат. Teratophoneus curriei, від грец. Τέρας — "Монстр" і φονεύς — "вбивця") — рід тероподів середніх розмірів, з родини Тиранозаврових. Жив на території Північної Америки (того часу Ларамідії) в пізньому Кампані, 77 - 76 млн р.т. Всі екземпляри були знайдені в формації Кайпаровіц, на території штату Юта.

Відкриття[ред. | ред. код]

Тератофоней (B) у порівнянні з Літронаксом (A)

Перший зразок був знайдений на півдні штату Юта, хоча так і не був описаний в свій час, другий зразок знайшли пізніше на тій же території знайшли ще рештки, добре дослідивши, скам'янілості виділили в новий рід.

Спочатку Тератофоней був описаний на основі голотипу BYU 8120, до нього додали раніше знайдені екземпляри UMNH VP 16690 і UMNP VP 16691.[1] Новий скелет було знайдено в 2017 році і на літаку зразу транспортовано в Музей природничої історії Юти, а в 2021 році описані скам'янілості, що належали 4 - 5 особинам.[2]

Череп під назвою "Голлівуд"

Назву Тератофоней отримав від Томаса Карра і Томаса Вілямсона. Родове найменування іде від грецьких слів Терас (Τέρας), що означає "Монстр" і Фонеус (φονεύς), що означає "вбивця", буквально переводиться, як "Монстр вбивця" або "Вбивчий монстр". Видова назва Каррі (Curriei) надана в честь палеонтолога Філіпа Каррі.

Опис[ред. | ред. код]

Реконструкція обліку Тератофонея

В свій час Томас Карр оцінив Тератофонея довжиною в 6 метрів і масою в приблизно 600 кілограм. В 2016 Грегорі Пол дав динозаврові 8 метрів довжини і 2,5 тон маси.

По актуальним даним доросла особина могла досягати 6 метрів і більше від носа до хвоста і 1 - 1,2 тони в масі.[3]

Череп[ред. | ред. код]

Череп Тератофонея

У Тератофонея череп був доволі коротким. Не зрозуміло чому, такі черепа характерні для Тиранозаврових, які жили в південних регіонах. Також він був доволі вузьким, хоча у найближчого відомого родича - Літронакса навпаки дуже широкий череп.

Посткраніальний скелет[ред. | ред. код]

По характеристикам тіла динозавр нічим не відрізнявся від других представників родини, виключенням можна зробити більш худу статуру. В інших параметрах, по типу S-подібної шиї, гомілкової кістки, довшої за стегнову і малих передніх кінцівок Тератофоней - типовий Тиранозавровий.

Класифікація[ред. | ред. код]

В дослідженнях 2013 року Марк Левен і його колеги помістили Тератофонея як близького родича Тиранозавра і Тарбозавра, ближче ніж Дасплетозавр.

Кладограма згідно з Warshaw & Fowler (2022)
Eutyrannosauria

Dryptosaurus aquilunguis

Appalachiosaurus montgomeriensis

Bistahieversor sealeyi

Tyrannosauridae
Albertosaurinae

Gorgosaurus libratus

Albertosaurus sarcophagus


Tyrannosaurinae
Alioramini

Alioramus remotus

Alioramus altai

Qianzhousaurus sinensis


Dynamoterror dynastes

Teratophoneus curriei

Lythronax argestes

Nanuqsaurus hoglundi

Daspletosaurini

Thanatotheristes degrootorum

Daspletosaurus torosus

Daspletosaurus wilsoni

Daspletosaurus horneri

Tyrannosaurini

Zhuchengtyrannus magnus

Tarbosaurus bataar

Tyrannosaurus rex


В нових дослідженнях 2022 року Тератофоней був класифікований як доволі примітивний представник Тиранозаврин, дуже тісно пов'язаний з Літронаксом, а також трохи менш пов'язаний з Динамотеррором. Вважається, що ці три роди формують гілку, що відділилася від більш розвинутих Тиранозаврин.

Північна Америка часів Кампанського ярусу
Череп Насутоцератопса

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Під час існування Тератофонея Північна Америка була розділена на Аппалачію і Ларамідію, сам хижак жив в останній, а точніше в середній та південній частинах.

Фауна формації Кайпаровіц являла собою Анкілозаврів по типу Акайнацефала, Анодонтозавра, також Гадрозаврів, таких, як: Грипозавр і Паразавролоф. Основну масу великих травоїдних складали Цератопси, зокрема: Космоцератопс, Ютацератопс і Насутоцератопс.[4]

Тут також було знайдено багато малих хижаків, по типу Заврорнітолеста, Дромеозавра і Хагрифа.

В своєму ареалі Тератофоней був вершиною харчового ланцюга, оскільки в формації не було знайдено ні одного хижака, який міг би зрівнятись по розмірах. Основною здобиччю для даного Тиранозаврового були Цератопси і Гадрозаври, для полювання на яких Тератофоней і розвив активно бігаючий спосіб полювання, характерний для родини.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Tyrant Dinosaur Evolution Tracks the Rise and Fall of Late Cretaceous Oceans.
  2. Geology and taphonomy of a unique tyrannosaurid bonebed from the upper Campanian Kaiparowits Formation of southern Utah: implications for tyrannosaurid gregariousness.
  3. FRONTAL BONE ANATOMY OF TERATOPHONEUS CURRIEI (THEROPODA: TYRANNOSAURIDAE) FROM THE UPPER CRETACEOUS KAIPAROWITS FORMATION OF UTAH (PDF).
  4. NASUTUCERATOPS TITUSI, A NEW BASAL CENTROSAURINE DINOSAUR (ORNITHISCHIA: CERATOPSIDAE) FROM THE UPPER CRETACEOUS KAIPAROWITS FORMATION, SOUTHERN UTAH. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 4 січня 2023.