Альбертозаврини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альбертозаврини
Час існування: пізня крейда, 76.6–68 млн р. т.
На першому фото Альбертозавр, на другому — Горгозавр
На першому фото Альбертозавр, на другому — Горгозавр
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Целурозаври (Coelurosauria)
Надродина: Тиранозавроїди (Tyrannosauroidea)
Родина: Тиранозаврові (Tyrannosauridae)
Підродина: Альбертозаврини (Albertosaurinae)
Currie et al., 2003
Альбертозавр саркофагус (Albertosaurus sarcophagus)
Osborn, 1905
Hjlb
Посилання
Вікісховище: Albertosaurinae
Віківиди: Albertosaurinae
Fossilworks: 67658

Альбертозаврини (Albertosaurinae) — підродина динозаврів з родини тиранозаврових. Жили на території Канади і США, в пізній крейді. Альбертозаврини містять два роди: альбертозавр і горгозавр, раніше до них добавляли монгольського малєєвозавра, проте останній на сьогодні вважається малолітнім тарбозавром.

Історія вивчення[ред. | ред. код]

CMN 5600 — голотип Альбертозавра

Рештки представників цієї підродини бузи знайдені ще в 1876 році, в формації Хорсшу, на території провінції Альберта. Едвард Коп класифікував зразок як рештки Дриптозавра, проте в 1905 Генрі Осборн зауважив, що від Дриптозавра скам'янілість відрізняється, тому виділив її в новий рід — Albertosaurus sarcophagus.

Також на території Альберти, але в формації Дайносор Парк знаменитий мисливець за скам'янілостями Барнум Браун знайшов скелет, який в 1914 році Лоуренс Ламбе назвав Gorgosaurus Libratus.

Ці два роди довго вважались спорідненими і тільки в 2003 році Філіп Каррі і його команда виділили їх в нову підродину Тиранозаврових.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Порівняння Горгозавра (синій) і Альбертозавра (жовтий)

Альбертозаврини є доволі великими представниками Тиранозаврових. Відрізняються від Тиранозаврин худішими черепами і будовою тіла, також пропорційно довшими гомілками, що давало їм розвивати велику швидкість.

Найбільший зразок належить Горгозавру, проте як показують дослідження і більш фрагментарні знахідки, Горгозавр і Альбертозавр були приблизно одного розміру. В середньому вони досягали 9 метрів в довжину, рідкісні особини могли виростати до 10 метрів, маси досягали від 2,5 до 3 тон.

По суті обидва Альбертозаврина були схожими по фізичним характеристикам з жившим в один час і на одній території з ними Дасплетозавром, відрізняючись від нього худішою статурою і більшою швидкістю.

Класифікація[ред. | ред. код]

Череп Горгозавра зверху і Альбертозавра знизу

Альбертозаврини є представниками родини Тиранозаврових, надродини Тиранозавроїдів. На сьогодні не відомо спільного предка Альбертозаврин і Тиранозаврин, але якщо найдревніший представник останніх — Літронакс жив 81 млн років тому, можна сказати, що ці дві підродини розділились доволі давно, можливо навіть до 85 млн років тому, в такому випадку мають бути ще древніші роди Альбертозаврин.

Схожість Горгозавра і Альбертозавра[ред. | ред. код]

Ще з часів описання Горгозавра багато палеонтологів підкреслювали його велику схожість з Альбертозавром. 1970 року, описуючи Дасплетозавра, Дейл Рассел також згадав про Горгозавра, якого він перекласифікував як Albertosaurus libratus (оскільки Альбертозавр був описаний раніше, то його назва домінує над Горгозавром), в такому випадку географічний і хронологічний діапазон Альбертозавра значно розширюється.[2] Проте зараз більшість вчених вважають ці два роди окремими, Філіп Каррі в свій час заявив, що між Горгозавром і Альбертозавром стільки ж відмінностей, скільки відмінностей між Тиранозавром і Дасплетозавром.

Кладограма згідно з Warshaw & Fowler (2022)
Eutyrannosauria

Dryptosaurus aquilunguis

Appalachiosaurus montgomeriensis

Bistahieversor sealeyi

Tyrannosauridae
Albertosaurinae

Gorgosaurus libratus

Albertosaurus sarcophagus


Tyrannosaurinae
Alioramini

Alioramus remotus

Alioramus altai

Qianzhousaurus sinensis


Dynamoterror dynastes

Teratophoneus curriei

Lythronax argestes

Nanuqsaurus hoglundi

Daspletosaurini

Thanatotheristes degrootorum

Daspletosaurus torosus

Daspletosaurus wilsoni

Daspletosaurus horneri

Tyrannosaurini

Zhuchengtyrannus magnus

Tarbosaurus bataar

Tyrannosaurus rex


Оскільки Горгозавр жив 77 — 75, а Альбертозавр 71 — 68 млн років тому, першого можна вважати предком останнього.

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Обидва представника підродини жили в північному регіоні Ларамідії. Найпівденніші знахідки знайдені в Монтані на території США, але в основному Альбертозаврини були розповсюджені на території Канади.

Найбільше Альбертозаврини були пристосовані для полювання на Цератопсів. Горгозавр в основному полював на Авацератопсів, Стиракозаврів і Центрозаврів, тим часом як Альбертозавр на Арріноцератопсів і Пахирінозаврів. Також велику частку складали різні Гадрозаври.

Співіснування Горгозавра і Дасплетозавра[ред. | ред. код]

У формаціях Дайносор Парк, Джудіт Рівер і Ту Медісен Горгозавр співіснував з іншим Тиранозавровим — Дасплетозавром.

Горгозавр в основному полював на Центрозаврових Цератопсів і Завролофових Гадрозаврів, тоді, як Дасплетозавр на Хасмозаврових Цератопсів і Ламбеозаврових Гадрозаврів. Таким чином хижаки не конкурували і тому могли співіснувати разом. Крім того з часом Дасплетозавр зустрічається в більш південних регіонах, а Горгозавр в північних.

В раціоні тварини не конкурували, крім того з часом почали віддалятись один від одного, але не зважаючи на це співіснування двох дуже великих хижаків є дуже рідкісним.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Skull structure and evolution in tyrannosaurid dinosaurs (PDF).
  2. Tyrannosaurs from the Late Cretaceous of western Canada, (Publications in palaeontology).
  3. Body Size Overlap, Habitat Partitioning and Living Space Requirements of Terrestrial Vertebrate Predators: Implications for the Paleoecology of Large Theropod Dinosaurs.

Посилання[ред. | ред. код]