Валентей Дмитро Гнатович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Валентей Дмитро Ігнатович)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентей Дмитро Гнатович
Народився 15 вересня 1922(1922-09-15)
Москва, Російська СФРР
Помер 17 грудня 1994(1994-12-17) (72 роки)
Москва, Росія
Поховання Ваганьковське кладовище
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність соціолог, економіст
Alma mater Московський міський педагогічний інститут імені Володимира Потьомкінаd
Галузь соціологія, економіка і демографія
Заклад МДУ
Вчене звання професор[d]
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Аспіранти, докторанти Anatoliĭ Pavlovich Sudoplatovd
Війна німецько-радянська війна
Нагороди
орден Вітчизняної війни II ступеня орден Трудового Червоного Прапора медаль «За трудову відзнаку» медаль «За оборону Москви» медаль «За оборону Сталінграда» медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «Ветеран праці»
Заслужений діяч науки РРФСР

Дмитро́ Гна́тович Валенте́й (15 вересня 1922, Москва — 17 грудня 1994, Москва) — радянський і російський соціолог, економіст, організатор науки. Доктор економічних наук (1961), професор (1963)[1][2]. Засновник і перший керівник (1965—1991) Центру з вивчення проблем народонаселення на економічному факультеті Московського державного університету. Зіграв величезну роль у відродженні радянській демографії в 1960-ті роки. Заслужений діяч науки РРФСР (1991), член-кореспондент Російської академії природничих наук (1994). Член Міжнародного союзу з наукових досліджень народонаселення; почесний член Чехо-Словацького демографічного товариства; експерт ООН з проблем народонаселення світової спільноти.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився Дмитро Гнатович 15 вересня 1922 року в Москві в районі Тверської-Ямської в родині льотчика, інженера, винахідника, фотографа, кавалер трьох георгіївських хрестів Валентея Гната Олександровича та Зінаїди Дмитрівни[3]. Батько з 1926 року з родиною не жив, працював на авіаційному заводі, був заарештований в серпні 1937 року, того ж року розстріляний[3]. Реабілітований 20 жовтня 1956 року[3]. Дмитро Гнатович закінчив 9 класів школи на Великій Дмитровці, вступив до Учительського інституту. Працював в міськкомі комсомолу, редакції газети «Московський комсомолець»[3].

Воював добровольцем у лавах Червоної армії під час німецько-радянської війни[2]. Був контужений під Сталінградом, отримав інвалідність і був комісований[3]. 1945 року закінчив історичний факультет Московського міського педагогічного інституту ім. В. П. Потьомкіна[2]. 1949 року захистив кандидатську дисертацію на тему «Безробіття в умовах загальної кризи капіталізму». 1961 року захистив докторську дисертацію на тему «Соціально-економічні проблеми народонаселення (погляди і теорії)»[1]. Впродовж 19621963 років був керівником Координаційної ради з проблем народонаселення при Міністерстві вищої освіти СРСР, працював на громадських засадах[1].

З 1963 року — професор Московського державного університету, де протягом багатьох років читав курси лекцій: «Демографія», «Теорія народонаселення», «Система знань про народонаселення»[1]. 1964 року спільно з рядом вчених Д. В. Валентей виступав на сторінках газети «Известия» зі статтями, в яких обґрунтовувались потреби країни в організації окремої спеціалізованої наукової установи з вивчення народонаселення, одночасно звертався з пропозицією до урядових органів та керівництва університету[1]. У лютому 1965 року вийшло розпорядження Ради міністрів РРФСР про організацію на економічному факультеті МДУ Проблемної лабораторії з питань вивчення народонаселення (ПЛН), керівником якої було призначено Дмитра Валентея[1]. У вересні 1967 року наказом Міністерства вищої освіти СРСР і ректора МДУ була створена кафедра народонаселення на економічному факультеті. Завідувачем було призначено Дмитра Валентея, який пропрацював на цій посаді до 1991 року[2][1].

Валентей Дмитро Гнатович був головою Наукової ради Московського університету «Проблеми народонаселення та зайнятість»[2]. З 1975 року науковий керівник Курсів ООН з демографії при МДУ для фахівців з країн, що розвиваються[2]. З 1984 року керівником спеціального відділення для перепідготовки кадрів в області демографії[2].

Родина[ред. | ред. код]

Дружина Марія Олексіївна, онука Всеволода Емільовича Меєргольда, з якою познайомився в одній з московських шкіл 1946 року під час міністерської перевірки[3]. Мав двох синів: Олексія (1948—) та Сергія (1952—) — економіст, професор Російського економічного університету імені Г. В. Плеханова[4][5].

Наукові праці[ред. | ред. код]

Область наукових інтересів Дмитра Гнатовича торкалась економічних аспектів демографії, теорії і політики народонаселення. Він проводив комплексні дослідження народонаселення, в центрі яких була демографія як самостійна наука, що вивчає складні суспільно-природні процеси. Ним були розроблені підходи, висунуті гіпотези про комплексний підхід, необхідність інтеграції знань різних дисциплін при вирішенні проблем народонаселення, аналіз відтворення населення в широкому історико-соціальному і економічному контексті, в працях розставлені акценти на якості і розвитку населення, зроблені уточнення понятійного апарату, місця демографії в системі наук, обґрунтування активної політики населення та демографічної політики, програмно-цільового підходу до їх організації.

За роки наукової та педагогічної діяльності підготував близько 40 кандидатів наук[1]. Опублікував понад 250 наукових робіт[1]. Основні праці:

  • (рос.) Боярский А. Я., Валентей Д. И. Основы демографии. — М. : Статистика, 1980. — 295 с.
  • (рос.) Валентей Д. И. Реакционные теории народонаселения периода общего кризиса капитализма. — М. : Соцэкгиз, 1963. — 270 с.
  • (рос.) Валентей Д. И. Теория и политика народонаселения. — М. : Высшая школа, 1967. — 184 с.
  • (рос.) Валентей Д. И., Зверева Н. В. Изучение народонаселения: вопросы методологии. — М. : Изд-во МГУ, 1987. — 156 с.

Вийшли під його редакцією:

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

За свої здобутки в досліджуваній області був заслужено відмічений рядом нагород:

Центр з вивчення проблем народонаселення економічного факультету Московського державного університету імені М. В. Ломоносова регулярно проводить міжнародну наукову конференцію — «Валентеївські читання»[2].

  • 1997 — I Валентеївські читання. «Народонаселення: сучасний стан наукового знання».
  • 1999 — II Валентеївські читання. «Демографічні та соціально-економічні аспекти старіння населення».
  • 2002 — III Валентеївські читання. «Демографічна освіта в XXI столітті в країнах СНД, Балтії та Східної Європи».
  • 2005 — IV Валентеївські читання. «Політика народонаселення: сьогодення і майбутнє».
  • 2007 — V Валентеївські читання. «Міграція і розвиток».
  • 2010 року 22-24 квітня — VI Валентеївські читання. «Проблеми народонаселення в дзеркалі історії». Конференція була приурочена до 45-річчя створення Лабораторії економіки народонаселення і демографії економічного факультету МДУ і 25-річчю виходу у світ «Демографічного енциклопедичного словника». На конференції висвітлювалися питання історичної демографії, історичні аспекти розвитку населення, демографічних концепцій та демографічної політики в Росії і за кордоном[6].
  • 2012 — VII Валентеївські читання. «Демографічний розвиток Росії: виклики глобалізації».
  • 2015 — VII Валентеївські читання. «Міждисциплінарні дослідження населення: 50 років університетської демографічної школи».


Сьомі такі читання пройшли 22-24 квітня 2010 року в Москві. Конференція була приурочена до 45-річчя створення Лабораторії економіки народонаселення і демографії економічного факультету МДУ і 25-річчю виходу в світ «Демографічного енциклопедичного словника». На конференції висвітлювалися питання історичної демографії, історичні аспекти розвитку населення, демографічних концепцій та демографічної політики в Росії і за кордоном[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к Демоскоп Weekly.
  2. а б в г д е ж и к л Летопись.
  3. а б в г д е ' Дмитрий Игнатьевич Валентей: 80 лет со дня рождения : [рос.] : [арх. 3 квітня 2018 року] // web.archive.org. — Демография России (сайт посвящён проф. Д. И. Валентею), 2002. — 15 февраля. — Дата звернення: 30 квітня 2019 року.
  4. Валентей Сергей Дмитриевич [Архівовано 5 травня 2018 у Wayback Machine.] на сайте РЭУ.
  5. Валентей Сергей Дмитриевич [Архівовано 5 травня 2018 у Wayback Machine.] на сайте журнала «Федерализм».
  6. а б VI Валентеевские чтения «Исторический взгляд на проблемы народонаселения». Архів оригіналу за 9 червня 2012. Процитовано 30 квітня 2019.

Література[ред. | ред. код]

  • (рос.) Валентей Дмитрий Игнатьевич // Всемирный биографический энциклопедический словарь / Гл. ред. А. П. Горкин; Ред. кол.: В. И. Бородулин, Н. М. Кузнецов, Н. М. Ланда и др. —  : Большая Российская энциклопедия, 1998. — С. 123. — ISBN 5-85270-311-7.

Посилання[ред. | ред. код]