Василь Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Михайлович
Народився невідомо
Помер 1314
Громадянство Чернігівське князівство
Титул великий князь
Посада Князь Чернігівський
Термін 1307—1309, 1310—1314 роки
Конфесія православ'я
Рід Ольговичі
Батько Михайло Олександрович або Олександр Глібович

Василь Михайлович або Василь Олександрович (*д/н — 1314) — великий князь Чернігівський у 13071309, 13101314 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Рюриковичів. Про походження його існують суперечності. За одними відомостями, був сином Олександра Глібовича, великого князя Смоленського. За іншими — сином Михайла та онуком Романа Старого, великого князя Чернігівського. Можливо, також був сином Олександра Романовича, великого князя Чернігівського.

Після 1303 року, скориставшись розгардіяшем у князівстві, Василь став князем Брянським та великим князем Чернігівським, проте обставини цього достеменно невідомі. В 1309 році він був вигнаний з Брянська своїм Святославом Глібовичем, князем Можайським. Дістав допомогу в одному з улусів Золотої Орди. У 1310 році повернувся з монгольським військом.

Митрополит Петро вмовляв Святослава поступитися князюванню Василю, але той відмовився. У вирішальний момент битви військо Святослава втекло, а сам він загинув. Того ж року Василь ходив до Карачева і вбив тамтешнього князя Святослава Мстиславича. Василь помер в 1314 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Войтович Л. В. Князівські династії Східної Європи (кінець IX — початок XVI ст.): склад, суспільна і політична роль. Історико-генеалогічне дослідження. — Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича, 2000.