Вежа (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вежа
Зображення
Зображує вежа
CMNS: Вежа у Вікісховищі

Вежа — негеральдична фігура в геральдиці.

Опис[ред. | ред. код]

Багато гербів мають на своєму щиті цю стилізовану фінуру. Різноманітний дизайн цієї гербової фігури ускладнює її простий опис. Тут слід враховувати лише окрему вежу. Інші варіанти, наприклад, кілька веж, з'єднаних разом, щоб утворити структуру, пояснюється в розділі «Див. також». Технічні вежі, такі як нафтовидобувні вежі, вежі трансмісії, маяки тощо, тут також не описані.

На гербі може бути зображена одна вежа або більше. Позиція не відрізняється від іншої геральдичної фігури. З трьома вежами в гербі можливий варіант розташування 2;1, у стовп або балку. Форма вежі повинна бути описана настільки точно, щоб геральдист міг прийти до правильного уявлення про герб. Найпопулярнішою для герба є зубчата вежа, але також поширені й інші форми, такі як ізольовані церковні вежі. Вони заслуговують на те, щоб їх тут згадати. Їх часто можна впізнати за хрестом на вершині вежі. Вежу з трьома малими вежами ще не можна віднести до форту. Також можливі герби з руїнами вежі.

Відповідно до геральдичних правил тонування можливе у всіх геральдичних кольорах і металах. Видимі вікна та ворота можуть бути відкритими (тоді видно колір поля герба) або закритими (отвори чорні), що повинно бути зазначено при описі герба. Геральдичні тварини або люди також можуть бути тісно пов'язані з вежею. Варто згадати прапор або прикріплений герб.

Споріднені форми[ред. | ред. код]

Подальшим розвитком вежі в геральдиці є замок, фортеця, мур, маяк, церковна вежа або тура.

Література[ред. | ред. код]

  • Gert Oswald: Lexikon der Heraldik. VEB Bibliographisches Institut, Leipzig 1984, S. 399.
  • Walter Leonhard: Das große Buch der Wappenkunst. Entwicklung, Elemente, Bildmotive, Gestaltung. 2., durchgesehene und erweiterte Auflage. Georg D. W. Callwey, München 1978, ISBN 3-7667-0345-5.

Веб-посилання[ред. | ред. код]