Веллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ве́ллер
Пнімецьке прізвищеWD:
Оригінал мовою нім. Weller /Weller/
  англ. Weller
Фонетичні алгоритми (англ.)
саундекс W460
Caverphone WL1111
Кельнська фонетика 357
Походить від ? — Well — колодязь
Схожі прізвища
Однокорінні Wellingtone

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

CMNS: Веллер у Вікісховищі

Ве́ллер (нім. Weller; англ. Weller) — розповсюджене німецьке і англійське прізвище.

Для англійського варіанту (Суррей, Сассекс і Кент): може бути топографічною назвою людини, яка мешкала біля джерела або рукотворного колодязя англ. well — від середньоанглійського weller willer, що похідне від середньоанглійського welle (у південній Англії) та wille (у південно-західній Англії) від стародавньіх англійських wella, well(e), wiella, wielle, willa, wyll(a), wylle. Цей тип назви топографічний термін + -er особливо є типовим для Сассексу та його сусідніх графств.

Інший варіант англійськлго походження: професійна назва того, хто відливає метал або варить сіль, від середньоанглійського weller willer похідне разом з -er від давньоанглійського wellan wiellan («варити»).

Північнонімецький: варіант від Welle, споріднений з першим, вище описаним.

Німецький варіант: від професійної назви, похідної від середньоверхньонімецького wëllen («катати, обертати або мазати»), наприклад, для тих, хто робив та обмащував стіни з плетених щитів. Може бути пов'язане з німецьким Welle: від середньоверхньонімецького wëllen («примушувати кипіти або варити»), тобто, як метонімічна професійна назва металурга-плавильника тощо. Також може походити від середньоверхньонімецького wëlle («рулонний тюк»), отже, може бути як метонімічна професійна назва того, хто продавав тканину чи вовну, наприклад[1].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]