Вид басейну святого Марка з боку мису Догана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вид басейну святого Марка з боку мису Догана»

Автор Каналетто
Час створення 17301735
Розміри 46 × 63,4 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Пінакотека Брера (Мілан)

«Вид басейну святого Марка з боку мису Догана» (італ. Veduta del bacino di San Marco dalla punta della Dogana) — картина італійського живописця Каналетто. Створена приблизно у 17301735 роках. Зберігається у Пінакотеці Брера у Мілані (в колекції з 1928 рок).

Опис[ред. | ред. код]

Полотно, яке зображує басейн святого Марка з боку мису Догана разом з картиною «Великий канал» (також зберігається у Пінакотеці Брера) складають відому пару ведут Венеції зрілого періоду творчості Каналетто, і були написані незадовго до того, коли художник перебрався до Лондона.

На відміну від своїх ранніх робіт художника тут палітра освітлилась, мазок став чіткішим, помітне використання полуденного освітлення, а також почали з'являтися значно більша кількість персонажів, що оживляє картину. Упродовж XVIII століття, Венеційська республіка втрачала свої позиції і вже наприкінці століття занепала. Втім, художник змальовує велич міста, відтворюючи його атмосферу і красу.

Література[ред. | ред. код]

  • «Пинакотека Брера. Милан». Под ред. Стефано Дзуффи = Pinacoteca di Brera: Milano. — /Пер. с ит. — М. : ЗАО «БММ», 2006. — 160 с. — (Великие музеи мира) — 3000 прим. — ISBN 5-88353-246-Х. (рос.)