Вишневський Борис Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вишневський Борис Степанович
Народження 1920
Кисловодськ, П'ятигорський повітd, Російська імперія
Смерть 27 березня 1944(1944-03-27)
Миколаїв, Українська РСР, СРСР
Країна СРСР СРСР
Рід військ морська піхота
Роки служби 19411944
Звання червоноармієць
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За відвагу»

Борис Степанович Вишне́вський (1920 рік, Кисловодськ — 27 березня 1944 року, Миколаїв) — Герой Радянського Союзу, сапер 57-го окремого інженерно-саперного батальйону 28-ї армії 3-го Українського фронту, червоноармієць.

Біографія[ред. | ред. код]

Борис Степанович народився 1920 року в Кисловодську в сім'ї службовця. Після здобуття середньої освіти працював слюсарем у місті Краснодарі.

У 1941 році був призваний до лав Червоної Армії, службу проходив у зенітних артилерійських частинах у грузинському місті Поті, потім був переведений у морську піхоту.

Восени 1943 року разом із саперним взводом був наданий 384-му окремому батальйону морської піхоти Чорноморського флоту, у складі якого брав участь у десантних операціях зі звільнення Маріуполя та Осипенко. За відзнаку в цих боях був нагороджений медалями «За бойові заслуги» та «За відвагу».

Брав участь також у боях на Кінбурнській косі, звільнення селищ Херсонської області Олександрівка, Богоявленське (нині Жовтневий) і Широка Балка.

У другій половині березня 1944 року увійшов до складу десантної групи під командуванням старшого лейтенанта Костянтина Федоровича Ольшанського. Завданням десанту було полегшення фронтального удару радянських військ під час визволення міста Миколаєва, що було частиною Одеської операції. Після висадки в морському порту Миколаєва загін протягом двох діб відбив 18 атак противника, знищивши близько 700 гітлерівців. У цих боях героїчно загинули майже всі десантники, в тому числі і рядовий Б. С. Вишневський.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 20 квітня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і виявлені при цьому відвагу і геройство рядовому Вишневському Борису Степановичу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно)[1] .

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • Похований у братській могилі в місті Миколаєві (Україна) у сквері 68-ми десантників.
  • Там же на честь Героїв відкрито Народний музей бойової слави моряків-десантників, споруджений пам'ятник.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вишневський Борис Степанович. // Сайт «Герои страны» (рос.).

Література[ред. | ред. код]

  • Медведев Н. Я. Нас было 68 / Литературная запись Ивана Жигалова. — Издание переработанное и дополненное. — М. : ДОСААФ, 1966. — 50 000 экз.
  • Божаткин М. И. Десант принимает бой. — Николаев: Возможности Киммерии, 1998. — 379 с. — ББК СТ 63.3(4УКР-4МИК).
  • Морская доблесть / составители Ю. И. Чернов, А. А. Воронин. — М. : Воениздат, 1982. — 206 с. — 65 000 экз. — ББК 359.75(09) + 3КСМ.

Посилання[ред. | ред. код]