Воєнний офіс (Велика Британія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Воєнний офіс
англ. War Office

Будинок колишнього Воєнного офісу Великої Британії
Загальна інформація
Країна Велика Британія Велика Британія
Дата створення 1857
Дата скасування 1964
Замінено на Міністерство оборони Великої Британії
Керівне відомство Кабінет міністрів Великої Британії
Штаб-квартира Вайтголл, Вестмінстер, Лондон
51°30′20″ пн. ш. 0°07′33″ зх. д. / 51.50556° пн. ш. 0.12583° зх. д. / 51.50556; -0.12583
Підвідомчі органи Генеральний штаб, Департамент військової розвідки, Відділення генерал-квартирмейстера
Мапа

Воєнний офіс (англ. War Office) або Військове міністерство Великої Британії — виконавчий департамент (військове міністерство) в уряді Великої Британії, відповідальний за управління британською армією в період з 1857 до 1964 року. Воєнний офіс був еквівалентний Адміралтейству, відповідальному за Королівський флот, і (набагато пізніше) Міністерству авіації, яке контролювало Королівські ПС, очолював Державний секретар з питань війни. Назва «Військове відомство» також дано колишньому будинку департаменту, розташованому на перетині авеню Хорс-Гвардії та Вайтголла в центрі Лондона. 1 березня 2016 року ця будівля була продана урядом Об'єднаного Королівства за понад 350 мільйонів фунтів стерлінгів на умовах оренди на 250 років для переобладнання в розкішний готель та житлові апартаменти.

Зміст[ред. | ред. код]

До 1855 року Воєнним офісом або Військовим відомством умовно називали офіс Воєнного секретаря (англ. Secretary at War). У XVIIXVIII століттях ряд незалежних установ і посадових осіб відповідали за різні аспекти управління британською армією. Найважливішими були головнокомандувач збройними силами[en], воєнний секретар[en] і два державних секретарі; більшість військових обов'язків яких у 1794 р. було передано новому держсекретарю з питань війни. Серед інших, які виконували спеціальні функції, були контролер армійських рахунків, медична рада армії, відділ комісаріату, генеральна офіцерська рада, генеральний суддя-адвокат Збройних сил, генеральний комісар збору, генеральний військовий скарбник і (особливо щодо міліції[en]) міністерство внутрішніх справ.

Термін Воєнний офіс спочатку використовувався для окремого офісу державного секретаря з питань війни; у 1855 році посади Військового секретаря та Державного секретаря з питань війни були об'єднані, і після цього терміни Воєнний офіс та Військове міністерство[en] використовувалися як синоніми.

1964 році Воєнний офіс об'єднали з Адміралтейством та Міністерством авіації в міністерство оборони Великої Британії.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Chester, D. N and Willson, F. M. G. The Organisation of British Central Government 1914—1964: Chapters VI and X (2nd edition). London: George Allen & Unwin, 1968.
  • Clark, Andrew (20 February 1904). «The Army Council and Military Medical Administration». The British Medical Journal. 1 (2251): 442. JSTOR 20279611.
  • Johnson, Franklyn Arthur (1960). Defence by Committee: The British Committee of Imperial Defence, 1885—1959. London, New York: Oxford University Press.

Примітки[ред. | ред. код]