Вулиця Сковороди (Хмельницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Сковороди
Хмельницький
Місцевість Дубове
Назва на честь Григорія Сковороди
Колишні назви
Кам'янецьке шосе
Транспорт
Автобуси 12
Зупинки громадського транспорту «Школа»
Рух Односторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Навчальні заклади Фінансово-економічний коледж приватного економічного університету.
Медичні заклади Хмельницька міська інфекційна лікарня, Обласна станція переливання крові
Забудова Одноповерхова приватна, багатоповерхова
Парки Сквер біля «танку»
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap w131492256
Мапа

Ву́лиця Сковороди́ починається від транспортної розв'язки за Кам'янецьким переїздом, пролягає паралельно до вул. Кам'янецької, з'єднуючись із нею в районі перехрестя з вул. Купріна.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку була складовою частиною Кам'янецької дороги (від другої половини XIX ст. — вул. Кам'янецька), яка існує з моменту виникнення поселення Плоскирів (XV ст.). Наприкінці XIX ст. ділянку вул. Кам'янецької біля цвинтаря спрямили, а стара частина дороги стала окремою вулицею, яка отримала назву Кам'янецьке шосе. В 1991 р. перейменована на честь Г. Сковороди.[1]

Установи, медичні заклади[ред. | ред. код]

  • Сковороди, 10/2 Хмельницьке обласне підприємство по заготівлях і постачанню палива населенню, комунально-побутовим підприємствам і установам «Облпаливо»
  • Сковороди, 17 Коледж приватного економічного університету
  • Сковороди, 17 Земська лікарня (нині міська інфекційна лікарня)

За Кам'янецьким переїздом, по вул. Г. Сковороди, ліворуч, серед зелені дерев, видніються старі одно — і двоповерхові корпуси обласної інфекційної лікарні. У свій час цей комплекс медичних споруд займала Проскурівська повітова земська лікарня.

Земська медицина на Поділлі почала розвиватися з 1904 р. Медичне обслуговування населення було організовано за дільничним принципом. Його здійснювали два фельдшерських пункти (у Малиничі і Пашківці), акушерський пункт (Пашківці) і земська лікарня в Проскурові.

Тривалий час земська лікарня змушена була розміщатися в орендованих приміщеннях, поки в 1911 р. не завершили будівництво «лікарняного містечка» за Кам'янецьким переїздом. У комплекс увійшли: головний корпус, «заразний» (тобто інфекційний) барак, службовий корпус, квартира лікаря, два «льодовника» (холодні приміщення для збереження медикаментів і тіл померлих), каплиця, станція біологічного очищення води, хлів і вітряний двигун для водопостачання.

Територія лікарні була засаджена плодовими деревами. У лікарні працювали два лікарі, два фельдшери, акушерка, сестра, доглядач, 4 доглядальниці, завгосп і кілька робітників. Завідувачем був лікар-хірург Г. Меленевський. Усього в проскурівській земській лікарні було 40 штатних ліжок і за рік обслуговувалося біля півтори тисячі стаціонарних хворих. До того ж амбулаторію щодня відвідувало в середньому до 35 осіб. Відзначимо, що всі послуги в лікарні надавалися безкоштовно.

  • Сковороди, 17/3 Хмельницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом
  • Сковороди, 29Хмельницька обласна станція переливання крові
  • Сковороди, 31Дитячий навчально-виховний заклад № 21 «Ластівка»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Єсюнін, С. М. (2005). Вулиці Хмельницького : історико-довідкове видання. Тернопіль: В.П. Андріїшин. с. 83—85. ISBN 966-567-074-3.

Посилання[ред. | ред. код]