Вулиця Західно-Окружна (Хмельницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Західно-Окружна
Хмельницький
Місцевість Гречани
Загальні відомості
Протяжність 6,2 км
Транспорт
Маршрутні таксі 39, 50
Зупинки громадського транспорту «Вулиця Геологів», «Вулиця Пархоменка», «Вулиця Західно-Окружна»
Рух двосторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Храми Костел Святої Анни
Державні установи Регіональний Сервісний центр МВС
Поштові відділення відділення Укрпошти
Забудова одноповерхова приватна
Парки зелена зона на вздовж Південного Бугу
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Ву́лиця За́хідно-Окружна́ — об'їзна магістраль у західній околиці міста (звідси й назва вулиці), що з'єднала виїзд на Тернопіль — Львів та проспект Миру (виїзд на Вінницю та Шепетівку). Частково пролягає через масив індивідуальної забудови поблизу заводу «Катіон» та мікрорайон Гречани.

Релігійні споруди[ред. | ред. код]

Західна Окружна, 14 — Костел Святої Анни. У XVIII — першій половині XX століття головний храм римо-католиків Проскурова, костел Святої Анни, височів приблизно на місці нинішньої школи № 1 (див. вулиця Староміська). Але в 1936 році його закрили й почали руйнувати, а в 1938 році те, що залишилося, висадили у повітря вибухівкою. В розпорядженні польської громади залишилася лише капличка, яка була розташована в 1925 році на римо-католицькому цвинтарі села Гречани. Згодом на її місці розбудували костел, якому надали ім'я Святої Анни, і який до середини 1990-х років був єдиним католицьким храмом міста.

Автомобільні мости[ред. | ред. код]

  • Шляхопровід через залізничні колії станції Гречани на вулиці Західно-Окружній є одним з найдовших мостів міста Хмельницького. Його протяжність становить 200 метрів 25 сантиметрів. Під ним влаштовано й з'їзд на вулицю Волочиську.[1]
  • Міст через річку Південний Буг. Шляхопроводи через вулиці Курчатова, Вокзальну. Шляхопроводи над залізницею, один над станційними коліями (див. вище), другий — над залізницею Гречани — Кам'янець Подільський. Мав бути ще шляхопровід над перспективною вулицею Північною, але з метою економії коштів його віднесли на другу чергу робіт.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історії мостів Хмельницького: жахливі трагедії і шокуючі знахідки. Архів оригіналу за 2 лютого 2020. Процитовано 2 лютого 2020.

Посилання[ред. | ред. код]