Військова медаль (Австро-Угорщина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Військова медаль
Kriegsmedaille
Країна Австро-Угорщина
Тип Медаль
Вручається: військові
Статус не вручається
Нагородження
Засновано: 2 грудня 1873
Нагороджені:
Черговість

CMNS: Військова медаль у Вікісховищі

Військова медаль — (нім. Kriegsmedaille) — австро-угорська медаль для військовиків. Першопочатково була пам'ятною, але потім нею стали нагороджувати за участь у конкретних військових операціях.

Історія нагороди[ред. | ред. код]

Військову медаль імператор Франц Йосиф I затвердив 2 грудня 1873 р. Вона призначалась, як пам'ятна медаль, для військовиків, які були на службі з дати його коронації (2 грудня 1848 р.). Проте, початкова пам'ятна медаль пізніше почала вручатись і за участь в інших військових операціях. Загалом було три хвилі нагородження Військовою медаллю:

  1. Як пам'ятною від 2 грудня 1873 р.
  2. За участь в окупації Боснії і Герцеговини у 1878 р.
  3. За участь у придушенні «Боксерського» повстання в Китаї у 1900—1901 рр.[1]

До початку Першої світової війни Військова пам'ятна медаль в порядку старшинства австро-угорських нагород розміщувалась між Залізним хрестом заслуг та Військовим хрестом за цивільну службу 2-го ступеня[2].

Опис медалі[ред. | ред. код]

Медаль мала круглу форму, діаметр — 36 мм. На аверсі зображався повернутий вправо профіль Франца Йосифа I, навколо якого був напис: «FRANZ JOSEPH I. KAISER V. ÖSTERREICH KÖNIG V. BEGMEN ETC. APOST. KÖNIG V. UNGARN.» (Франц Йосиф I Імператор Австрії, Король Богемії, ETC, Апостольський Король Угорщини). На реверсі у вінку з лаврових та дубових гілок був напис: «2. DECEMBER 1873» — день затвердження медалі.

Медаль носилась на трикутній колодці, шириною 40 мм. Стрічка до медалі була комбінованою, з чорного та жовтого кольорів (австрійські імперські барви)[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 квітня 2019. Процитовано 8 квітня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 січня 2021. Процитовано 8 квітня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. http://ah.milua.org/voennaya-medall[недоступне посилання з серпня 2019]