Віктор Франкенштайн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віктор Франкенштайн
Інформація
Стать Чоловіча
CMNS: Віктор Франкенштайн у Вікісховищі

Віктор Франкенштайн — головний герой роману Мері Шелі «Франкенштайн, або Сучасний Прометей»; італійсько-швейцарський вчений, який після вивчення хімічних процесів і розпаду живих істот зрозумів, як створити життя, і який створив живу істоту з неживої матерії.

Прототип[ред. | ред. код]

У деяких джерелах висувається припущення про те, що прототипом Франкенштайна послужив німецький учений Йоганн Конрад Діппель (1673—1734) або доктор Луїджі Гальвані.[1]

Один з персонажів повісті Франсуа-Фелікса Ногаре «Le Miroir des événements actuels ou la Belle au plus offrant,»(1790 р.), називається автором «Wak-wik-vauk-an-son-frankésteïn»[2], скорочено «Frankésteïn», але немає ніяких доказів, що Шеллі була знайома з цим твором.[3]

Історія[ред. | ред. код]

Віктор Франкенштайн народився в Неаполі, Італія, а виріс у Женеві. Батьки — Альфонс Франкенштайн і Каролін Бофорт померли від скарлатини, коли Віктору було 17 років. Франкенштайн закохується в Елізабет Лавенз, яка буде його нареченою.

З дитинства цікавиться роботами алхіміків, таких як Корнелій Агріппа, Парацельс і Альберт Магнус, і прагне відкрити легендарний еліксир життя. Він втрачає інтерес як до цих занять, так і до науки в цілому, побачивши рештки дерева, яке вразило блискавка; однак, в Інгольштадтському університеті Франкенштайн захоплюється хімією, і стає одержимим ідеєю створення життя в неживій матерії штучним шляхом.

Франкенштайн успішно досягає своєї цілі, однак створена ним істота є страшенно потворною. Він тікає від свого творіння, яке зникає і клянеться помститися своєму творцеві. Коли Вільяма знаходять вбитим, Франкенштайн відразу розуміє, що вбивця — його творіння, але не розголошує цього. Прибиральницю Франкенштайна, Юстіну, звинувачують у смерті хлопчика і страчують за це. Франкенштайна мучить почуття провини, однак він продовжує приховувати правду.

Пізніше істота знаходить вченого і просить його створити створіння-жінку. Франкенштайн погоджується, але вбиває це творіння. Розлючений, монстр Франкенштайна вбиває Генрі Клерваля, найкращого друга науковця, і Елізабет, наречену. Після цього Франкенштайн присвячує своє життя знищенню істоти.

Франкенштайн переслідує «диявола» до Арктики, маючи намір знищити його. Проте, вчений провалюється через крижину і помирає від пневмонії, попередньо розповідаючи про свою історію капітану корабля Роберту Уолтону. Його істота, виявивши смерть свого творця, чинить самогубство, спалюючи себе живим у «найпівнічнішій частині земної кулі».[4][5]

В інших творах[ред. | ред. код]

Віктор Франкенштайн (фільм,1910)

Множинність і неоднозначність трактувань книги створили передумови для постійних спроб осмислити і переосмислити сюжет  — спочатку в театрі, а потім і в кінематографі. Саме в кінематографі Франкенштйна зробили «бароном» — в романі баронського титулу у нього не було, та й не могло бути, хоча б тому що він — женевець (після Реформації кантон Женева не визнавав дворянських титулів, хоча формально залишалися благородні сім'ї).

Вперше Віктор Франкенштайн з'явився у фільмі Томаса Едісона в 1910 році.

У серіалі «Одного разу в казці» в 5 серії 2-го сезону з'ясовується, що доктор Вейл виявляється з іншого, чорно-білого світу і є ніким іншим, як Віктором Франкенштайном.[6]

У серіалі «Бульварні жахи» Віктор Франкенштайн є одним з ключових персонажів. Також там з'являється Чудовисько Франкенштайна і Наречена Франкенштайна.

У 2016 році Королівський балет[7] і балет Сан-Франциско[8] спільно випустили адаптацію роману Мері Шеллі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Симачёв Е., Сердитый Г., Бирюков А. Вампиры, или Кровососущие трупы. — Geleos Publishing House, 2005
  2. Original text [Архівовано 2018-01-05 у Wayback Machine.] on Gallica.
  3. Douthwaite, Julia V.; Richter, Daniel. The Frankenstein of the French Revolution: Nogaret’s automaton tale of 1790. European Romantic Review. 20. Архів оригіналу за 11 травня 2018. {{cite journal}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  4. Plot summary. www.bbc.com. Архів оригіналу за 29 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019.
  5. Plot Summary of the Novel. knarf.english.upenn.edu. Архів оригіналу за 16 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019.
  6. Once Upon a Time — Behind the Magic, Titan Books, London, October 2013, p. 162. Facsimile by Google Books. Archived copy. Архів оригіналу за 15 квітня 2017. Процитовано 27 липня 2017. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Frankenstein — Productions — Royal Opera House. www.roh.org.uk. Архів оригіналу за 16 жовтня 2017. Процитовано 28 березня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  8. San Francisco Ballet - Production. www.sfballet.org. Архів оригіналу за 29 березня 2018. Процитовано 28 березня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)