Вільгельм де Варенн, 2-й граф Суррей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільгельм де Варенн, 2-й граф Суррей
Народився 11 століття
Помер 11 травня 1138
Поховання Lewes Prioryd
Країна  Королівство Англія
Діяльність військовослужбовець
Титул Граф Суррей
Батько William de Warenne, 1st Earl of Surreyd
Мати Gundred, Countess of Surreyd
У шлюбі з Елізабет де Вермандуа[1]
Діти Ralph de Warenned, Reginald de Warenned[2], William de Warenne, 3rd Earl of Surreyd, Ади Вареннd[1] і Gundred de Warenned

Вільгельм де Варенн (англ. William de Warenne; †1138) — англонормандський аристократ з роду де Варенн, 2-й граф Суррей 1088 р.), соратник англійського короля Генріха I.

Біографія[ред. | ред. код]

Вільгельм був сином Вільгельма де Варенна, 1-го графа Суррея, одного з найактивніших учасників нормандського завоювання Англії, і Гундреди, яка раніше вважалася дочкою короля Вільгельма Завойовника (в даний час ця версія відкинута). Сім'я Варенн вважалася однією з найзнатніших в англонормандській монархії, а після смерті свого батька в 1088 р. Вільгельм успадкував, крім графського титулу великі земельні володіння в Верхній Нормандії, Норфолку, Йоркширі, Суссексі та інших областях Англії. Близько 1093 р. Вільгельм де Варенн спробував одружитися з Матільдою Шотландською, дочкою Малькольма III, короля Шотландії, і правнучки англосаксонського короля Едмунда Залізнобокого. Проте Матільда ​​відмовилася від шлюбу з Варенном, а трохи пізніше вийшла заміж за Генріха I, короля Англії.

Коли в 1101 р. в Англії спалахнув заколот баронів проти короля Генріха I, Вільгельм де Варенн став одним з керівників повстання. Він брав участь у вторгненні нормандського герцога Роберт ІІІ до Англії, а після поразки заколоту був змушений емігрувати з країни, втративши свої англійські володіння і титули. Прибувши до Нормандії, Варенн звинуватив герцога в недостатній активності під час повстання 1101 року, що призвело до конфіскації значної частини нормандських земель сім'ї. У 1103 р., після примирення Генріха I і Роберт ІІІ, англійський король пробачив Вільгельма де Варенна і повернув йому титул графа Суррея і його земельні володіння. Надалі Вільгельм залишався вірним королю Генріху протягом всього його правління, а в 1106 р. командував одним з англійських загонів під час битві при Таншбре, в результаті якої Нормандія була завойована Англією. У 1110 р. Генріх I передав Варенну частину земель у Верхній Нормандії, конфіскованих у прихильників Вільгельма Клітона, в результаті чого Варенн став одним з найбільших землевласників і опорою короля в цьому регіоні.

Положення Вільгельма де Варенна при дворі короля Англії було досить міцним, що дозволяло йому претендувати на шлюб з однією з численних побічних дочок Генріха I. Однак архієпископ Ансельм заборонив цей союз, посилаючись на близьке споріднення Варенна і короля[3]. Проте в 1118 р. Вільгельму вдалося знайти собі дружину королівської крові: він поєднався шлюбом з Елізабет де Вермандуа, дочкою Гуго Великого, графа Вермандуа і внучкою французького короля Генріха I. Елізабет до того часу залишилася вдовою після смерті свого першого чоловіка Роберта де Бомона, 1-го графа Лестера. За легендою, любовні відносини Елізабет і Вільгельма де Варенн почалися задовго до їхнього шлюбу, а коли це стало відомо, Роберт де Бомон помер від приниження.

У 1119 р. Вільгельм де Варенн брав участь в битві при Бремюле, в якому англійські війська завдали поразки французькому королю Людовіку VI, а в 1135 р. він був присутній біля ліжка вмираючого короля Генріха I.

Діти[ред. | ред. код]

Від шлюбу з Елізабет де Вермандуа Вільгельм де Варенн мав п'ятьох дітей:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kindred Britain
  2. Lundy D. R. The Peerage
  3. Ймовірно, підставою для відмови у шлюбі було походження Варенн і Генріха I від Гуннори, дружини нормандського герцога Річарда I

Література[ред. | ред. код]

Попередник
Вільгельм
граф Суррей
1088-1138
Наступник
Вільгельм