Вішвешвар Прасад Койрала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вішвешвар Прасад Койрала
неп. विश्वेश्वरप्रसाद कोइराला
Нині на посаді
Народився 8 вересня 1914(1914-09-08)[1][2]
Варанасі, Об'єднані провінції Аґри і Ауда, Британська Індія, Британська імперія
Помер 21 липня 1982(1982-07-21)[1][2][3] (67 років)
Катманду, Непал
Відомий як політик, письменник
Країна Непал
Alma mater Шотландський церковний коледжd, Калькуттський університет, Бенареський індуїстський університет і Harish Chandra Postgraduate Colleged
Політична партія Непальський конгресd
Батько Krishna Prasad Koiralad
Мати Divya Kumari Koiralad
У шлюбі з Sushila Koiralad[4]
Діти Пракаш Койралаd, Shashanka Koiralad, Dr. Shree Harsh Koiralad і Chetana Koiralad
Релігія атеїзм
Підпис

Вішвешвар Прасад Койрала (неп. विश्वेश्वरप्रसाद कोइराला; 8 вересня 1914 – 21 липня 1982), (непальська: 1971 BS Bhadra 24 - 2039 BS Shrawan 6) більш відомий як B. П. Койрала (неп. बीपी कोइराला), був непальським революціонером, політичним лідером і письменником. Він був Прем'єр-міністром Непалу з 1959 по 1960 рік[5]. Очолював соціал-демократичну політичну партію Непальський конгрес. Він був дідусем боллівудської актриси Маніші Койрали та старшим братом колишнього прем'єр-міністра Гіріджі Прасада Койрали та молодшим братом колишнього прем'єр-міністра Матріки Прасад Койрали.

Койрала був першим демократично обраним і 22-м прем'єр-міністром Непалу. Він обіймав посаду протягом 18 місяців, перш ніж був скинутий і ув'язнений за вказівкою короля Махендри. Решту свого життя провів у в'язниці або на засланні, здоров'я постійно погіршувалося[6][7].

Койрала, якого вважали однією з найвидатніших політичних діячів Непалу, був затятим прихильником демократії. Він стверджував, що лише гарантій свободи особистості та громадянських і політичних прав недостатньо в такій бідній країні, як Непал, і що демократичний соціалізм є вирішенням проблеми слабкого розвитку Непалу[8][9].

Раннє життя[ред. | ред. код]

Другий син Крішни Прасада Койрали, послідовника Махатми Ганді, Бішвешвар Прасад Койрала виріс у Банарасі. До 14 років він відвідував школу, засновану його батьком. Згодом він вступив до школи Харищандра в місті. Писати почав, коли був у дев’ятому класі.

Британський Радж звинуватив його та його брата Матріку Прасада Койралу в контактах з терористами в 1930 році. Їх заарештували і через три місяці відпустили. Через це Бішвешвар почав навчатися в Шотландському церковному коледжі в Калькутті згідно з бажанням свого батька. Наприкінці 1930 року він залишив коледж і повернувся в Банарас. У 1932 році закінчив середній рівень навчання. Його батько знову наполягав, щоб його син вступив до Шотландського церковного коледжу в Калькутті. Тож він вдруге вступив до коледжу, але незабаром покинув його. У 1934 році він отримав ступінь бакалавра економіки та політики в Індуїстському університеті Банарас. У 1937 році він також отримав ступінь юриспруденції в Калькуттському університеті та кілька років практикував у Дарджилінгу.

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

Міністр внутрішніх справ В. П. Койрала в Делі 1951 р

Після свого звільнення, коли Індія набула незалежності, він почав намагатися змінити Непал. У 1947 році він заснував з Індії соціалістичний Непальський національний конгрес, який у 1950 році став Партією Непальського конгресу. 9 березня 1947 року Койрала переїхав до Непалу, щоб допомогти братові Гіріджі Прасаду Койралі спровокувати страйк джутової фабрики в Біратнагарі. Його заарештували разом із Ґіріджою Прасадом Койралою та чотирма іншими лідерами Національного конгресу та доставили разом із його колегами-агітаторами до Катманду через 21-денну повільну прогулянку через пагорби. Марш полонених привернув значну увагу і сприяв радикалізації селян, чиї села лежали на шляху. Койралу разом з іншими затриманими тримали в бунгало Катманду, але незабаром їх звільнили після 27-денного голодування, народних протестів і на прохання Махатми Ганді в серпні 1947 року[10].

Койрала повернувся до Індії та почав шукати зброю для штурму Катманду. Нарешті, Койрала очолив революцію 1951 року, яка повалила 104-річний режим Рана в Непалі. Останній прем'єр-міністр Рана був відправлений у відставку в жовтні 1951 року, коли коаліційний кабінет Рана-Конгрес (в якому Койрала дев'ять місяців був міністром внутрішніх справ) розпався. Потім Койрала зосередився на розвитку непальської політичної структури. Король Махендра відповів новою конституцією, яка дозволила провести вільні парламентські вибори в 1959 році. Очікувався лише фрагментарний парламент, але непальський Конгрес Койрали здобув переконливу перемогу, отримавши більше двох третин місць у нижній палаті. Після кількох тижнів значних коливань Махендра попросив Койралу сформувати уряд, який вступив на посаду в травні 1959 року.

Койрала очолював делегацію своєї країни в Організації Об’єднаних Націй і здійснив ретельно зважені візити до Китаю та Індії, які тоді дедалі більше суперечили через територіальні суперечки. Проте майже з самого початку він мав проблеми вдома. Його заходи щодо земельної реформи, особливо перегляд законів про оренду, так легко прийнятих парламентом, глибоко образили земельну аристократію, яка довгий час домінувала в армії. 15 грудня 1960 року король Махендра призупинив дію конституції, розпустив парламент, відправив у відставку кабінет міністрів, запровадив пряме правління, а також ув’язнив Койралу та його найближчих урядовців. Багато з них були звільнені через кілька місяців, але Койрала, хоча він і страждав від раку горла, залишався ув'язненим без суду до 1968 року[11].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б SNAC — 2010.
  3. Munzinger Personen
  4. https://thehimalayantimes.com/kathmandu/obituary-sushila-koirala-a-ae%cb%9ccourteousae-lady-who-was-also-ae%cb%9cbeautifulae
  5. B.P. Koirala, Former Prime Minister of Nepal. The New York Times (амер.). Reuters. 22 липня 1982. ISSN 0362-4331. Процитовано 15 грудня 2021.
  6. Koirala, Bisheshwor Prasad (2001). Atmabrittanta: Late Life Recollections. Kathmandu: Himal Books. ISBN 978-99933-1-308-3. Архів оригіналу за 1 February 2014. Процитовано 3 лютого 2012.
  7. Last Days with BP Koirala. Nepal Times (амер.). Процитовано 15 грудня 2021.
  8. BP And His Thoughts. Архів оригіналу за 23 July 2015. Процитовано 31 травня 2019.
  9. Chatterjee, Bhola (9 квітня 2015). BP Koirala: Bhola Chatterjee. Lagatar (амер.). Процитовано 8 серпня 2020.
  10. Bhuwan Lal Joshi; Leo E. Rose (1966). Democratic Innovations in Nepal: A Case Study of Political Acculturation. University of California Press. с. 63. GGKEY:5N30S3HU9BC.
  11. B.P. Koirala's Atmabrittanta: Late Life Recollections. Архів оригіналу за 1 February 2014. Процитовано 3 лютого 2012.

Посилання[ред. | ред. код]